Lance Armstrong sa mal v rozhovore priznať k dopingu

SITA TA3
15.1.2013 08:02

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong sa v rozhovore s Oprah Winfreyovou priznal k dopingovým praktikám, referuje USA Today.

Lance Armstrong sa mal v rozhovore priznať k dopingu
SITA

Interview sa dostane do vysielania až vo štvrtok 17. januára na Oprah Winfrey Network, ale nahrávali ho už v pondelok v dome nedávno ešte sedemnásobného víťaza Tour de France v texaskom Austine. Išlo o prvý Američanov rozhovor pre médiá po tom, ako ho v októbri doživotne dištancovali.

Hostiteľka talkšou má vystúpiť už v utorok v programe This Morning stanice CBS, kde si bude robiť promo. Prostredníctvom Twitteru prezradila, že nakrúcanie trvalo 2,5 hodiny, a uviedla: "Prišiel pripravený!".

Armstrong vlani v auguste kapituloval v boji proti obvineniam Antidopingovej agentúry USA (USADA). Medzinárodná cyklistická únia (UCI) po preštudovaní správy USADA v októbri potvrdila trest a anulovala všetky Američanove výsledky od augusta 1998, medzi nimi aj sedem celkových prvenstiev z TdF.

Armstronga neodsúdili na základe pozitívnych antidopingových testov, ako dôkazy slúžili výpovede jeho bývalých tímových kolegov z US Postal o systematickom užívaní zakázaných látok.

Južná Austrália apeluje na Armstronga, aby vrátil peniaze

Vláda štátu Južná Austrália by privítala, keby Armstrong vrátil peniaze zarobené počas kariéry na pretekoch Tour Down Under. Austrálčania si uvedomujú, že nemajú v rukách právne nástroje, ako financie vymáhať. Ich vyhlásenie má čisto apelatívny charakter.

Premiér austrálskeho štátu Jay Weatherill ešte v októbri trval na tom, že peniaze za účasť Armstronga na pretekoch Tour Down Under boli investované dobre.

"Veľa našich obyvateľov si teraz bude myslieť, že ich oklamal. Bol by som veľmi rád, keby nás pán Armstrong aspoň čiastočne odškodnil," povedal Weatherill teraz.

Na pretekoch Tour Down Under v roku 2009 absolvoval Armstrong ako prominentný účastník a vtedy ešte sedemnásobný víťaz Tour de France svoj návrat do súťažného pelotónu po štyroch rokoch pauzy. Do Adelaide sa vrátil potom ešte dvakrát. Štát Južná Austrália sa na organizovaní podujatia podieľa. Aj vďaka Armstrongovi si Tour Down Under získalo rešpekt vo svete cyklistiky a dnes je tradičným úvodom sezóny World Tour.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok