Rusko napadlo ukrajinské mesto Mykolajiv, po náletoch výbušných dronov zomrel aj malý chlapec

ta3 čtk
13.10.2022 22:16

Ruské ostreľovanie juhukrajinského Mykolajivu, kde bol zasiahnutý päťpodlažný bytový dom, spôsobilo najmenej štyri obete na životoch, uviedla vo štvrtok agentúra Unian. V nemocnici zomrel aj 11-ročný chlapec, ktorý strávil šesť hodín pod sutinami. Kyjevská oblasť vo štvrtok oznámila útoky dronmi, ktoré po zásahu cieľa explodujú.

Rusko napadlo ukrajinské mesto Mykolajiv, po náletoch výbušných dronov zomrel aj malý chlapec
Twitter/Nexta

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) napísal, že ruskú armádu pravdepodobne v ich používaní cvičia vojaci z Iránu. Vzdušné údery a výpadky prúdu ohlásil večer aj Charkov.

Mykolajiv podľa starostu Oleksandra Sjenkevyča čelil v noci masívnemu ostreľovaniu, Rusko podľa neho na prístavné mesto vypálilo rakety protivzdušnej obrany S-300, ktoré Moskva v poslednom čase stále častejšie používa aj proti pozemným cieľom. Podľa správ z dopoludnia sa po útoku pátralo najmenej po siedmich ľuďoch. "Rakety zasiahli päťposchodový obytný dom. Dve horné poschodia boli úplne zničené, zvyšok je pod sutinami. Na mieste pracujú záchranári," uviedol na telegrame Sjenkevyč.

Videozáznam zverejnený agentúrou Unian ukázal, ako záchranári vyťahujú spod sutín jedenásťročného chlapca a nesú ho do sanitky aj otca, ktorý sa radoval zo záchrany syna. Chlapec ale neskôr zomrel v nemocnici na zástavu srdca, uviedol šéf mykolajivskej oblastnej správy Vitalij Kim.

Ruským útokom čelila nadránom aj Kyjevská oblasť. Gubernátor oblasti Oleksij Kuleba na telegrame vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch a nezverejňovali informácie o útoku na sociálnych sieťach. Večer prišli správy o ostreľovaní aj z Charkova. "Najmenej dva zásahy v Charkove. V niektorých štvrtiach sú problémy s dodávkami prúdu," napísal na telegrame starosta mesta Ihor Terechov.

Štvrtkové ranné útoky v Kyjevskej oblasti ukrajinské úrady pripisujú bezpilotným lietadlám iránskej výroby. Drony, ktorý po zásahu cieľa vybuchnú, v posledných dňoch pôsobia na Ukrajine značné škody. Irán popiera, že by ich Rusku dodával, Kremeľ sa k tomu nevyjadril.

ISW s odkazom na ukrajinskú armádu uviedol, že Rusi zrejme priviedli na juhukrajinské okupované územia iránskych vojakov spojené s islamskými revolučnými gardami, aby ruskú armádu naučili bezpilotné lietadlá Šahíd-136 používať. Iránci navyše podľa Kyjeva priamo dohliadajú na nasadenie dronov "proti civilným ukrajinským cieľom".

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko vo štvrtok na telegrame napísal, že iránske drony zasiahli "objekty kritickej infraštruktúry".

Rusko aj napriek zdokumentovaným svedectvám a dôkazom tvrdí, že na Ukrajine na civilné ciele neútočí. Moskva síce prijala zodpovednosť za masívne útoky proti ukrajinským mestám zo začiatku tohto týždňa, údery však podľa nej mierili len na vojenskú a energetickú infraštruktúru. Kyjev informoval o viac ako dvoch desiatkach civilných obetí.

Analytici z ISW tiež upozorňujú na čoraz intenzívnejšiu snahu Ruska vykresliť Ukrajinu ako teroristický štát. Moskva tým podľa nich reaguje na nedávne snahy Západu označiť za teroristický štát Rusko. Kyjev žiadal schválenie rezolúcie s týmto znením od Valného zhromaždenia OSN, to nakoniec v noci na dnešok schválilo rezolúciu odsudzujúcu ruskú anexiu štyroch ukrajinských oblastí - Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok