Nenávisť, živená aj výrokmi politikov, stála dvoch ľudí život, napísala k tragédii Čaputová

ta3 tasr
13.10.2022 19:38

Nenávisť k menšine, dlhodobo živená i hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov, stála nevinné ľudské životy. V statuse na sociálnej sieti to v reakcii na stredajšiu tragédiu v Bratislave napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Nenávisť, živená aj výrokmi politikov, stála dvoch ľudí život, napísala k tragédii Čaputová
TASR/Jaroslav Novák

"Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné," upozornila. Verejne činné osoby vyzvala, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť, justičné orgány, aby začali konať.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a silu ľuďom z LGBTI komunity, ktorí sa týmto útokom cítia ohrození," uviedla prezidentka. Čaputová si pamiatku obetí streľby uctila na mieste tragédie na Zámockej ulici v Bratislave vo štvrtok podvečer, kde položila kyticu a zapálila sviečku. Stretla sa tiež so zástupcami LGBTI komunity. "Trestné činy z nenávisti nie sú útokom iba na nejakú komunitu, menšinu. Trestné činy z nenávisti smerujú k nám všetkým, pretože smerujú na základné hodnoty našej spoločnosti, voči ľudskosti," vyhlásila.

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok