Finančná pokuta a 15 dní vo väzení. Muž z Moskvy bol potrestaný za počúvanie ukrajinskej hudby

ta3 čtk
13.10.2022 16:14

Moskovský súd vo štvrtok uložil obyvateľovi ruskej metropoly Antonovi Usovovi pokutu 50.000 rubľov a odsúdil ho na 15 dní väzenia za to, že počúval ukrajinskú hudbu. Súd uznal Moskovčana vinným z diskreditácie ozbrojených síl Ruskej federácie a z neuposlúchnutia príkazu policajta, informoval denník Kommersant.

Spoveď ruských väzňov. Aké pravidlá pre nich platia na bojisku a v armáde?
TASR/AP

Usovova manželka novinárom povedala, že manžela zadržala dopravná polícia 12. októbra. Zatkla ho preto, že Usov vo svojom aute počúval ukrajinskú hudbu. Táto informácia sa na súde potvrdila.

Kommersant pripomenul, že 3. októbra ruský súd uložil pokutu 40.000 rubľov víťazke súťaže krásy Miss Krym 2022 Olze Valejevovej za "propagandu nacistických atribútov", pretože zaspievala ukrajinskú ľudovú pieseň Červona kalina. Už skôr na anektovanom polostrove zadržali a odsúdili na pokutu svadobčanov, ktorí sa veselili pri tejto piesni. Šéf ruskej správy Krymu Sergej Aksjonov minulý mesiac vyhlásil, že je nevyhnutné stíhať a trestať organizátorov a účastníkov podujatí, pri ktorých zaznejú "nacionalistické piesne".

Ruské médiá aj ruská redakcia BBC informovali naopak o rozhodnutí súdu v sibírskom meste Ťumeň, ktorý zastavil stíhanie ženy obvinenej z diskreditácie ruskej armády kvôli tomu, že kriedou napísala na asfalt nápis "Net v...e!". To si polícia vyložila ako "Nie vojne!". Tridsaťročná Alisa, ktorej hrozila pokuta až 50.000 rubľov sa obhajovala tým, že jej nápis mal znamenať "Niet voble!", pretože neznáša túto rybu, známu ako plotica západokaspická (latinsky Rutilus caspicus). Sudca túto argumentáciu uznal, uviedol vo štvrtok server Meduza s odvolaním sa na miestne médiá.

"Inu, to že človek nemá rád rybu, nie je nič strašné, že? A zabavenú škatuľu s kriedou nariadil sudca Romanov vrátiť. Hurá!" napísal na sociálnej sieti portál Ťumeň-bogatyj región, ktorý tiež zverejnil rozhodnutie súdu.

Ťumeň leží viac ako 2000 kilometrov na východ od Moskvy, ktorá tvrdí, že proti Ukrajine vedie "špeciálnu vojenskú operáciu". Kto si trúfne odchýliť sa od oficiálnej línie a hovoriť o vojne, ktorá trvá už 232 dní, alebo o vojnových zverstvách, riskuje obvinenie z diskreditácie armády a vysokú pokutu, alebo až 15 rokov väzenia za šírenie klamstiev a falošných informácií o ozbrojených silách. Nové paragrafy boli do ruského práva zavedené až po vpáde ruskej armády na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok