Cítim obrovský smútok a bolesť, vyjadril sa majiteľ podniku Tepláreň Samotný

ta3
13.10.2022 14:03

Na štvrtkovej tlačovej besede sa k tragédii na Zámockej ulici vyjadrila Jana Jablonická-Zezulová z iniciatívy Inakosť, majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný a riaditeľ iniciatívy Inakosť Martin Macko.

"Včera sa stala hrozná úkladná vražda dvoch mladých ľudí, ktorých si útočník cielene vyhľadal pre ich sexuálnu orientáciu a chladnokrvne ich zavraždil," otvorila besedu Jana Jablonická-Zezulová z iniciatívy Inakosť. "Je to niečo, čo nemá obdobu v dejinách slovenskej LGBT komunity," doplnila. Za iniciatívu vyjadrila sústrasť rodinám obetí Matúša a Juraja a zaželala zranenej Radke skoré uzdravenie.

"Cítim obrovský smútok a bolesť. To, čo sa včera stalo, je hrozné," povedal na úvod majiteľ podniku Tepláreň Roman Samotný. "Pre nás bola Tepláreň domovom. Bolo to miesto, kde sme sa stretávali, cítili sa bezpečne, kde sa z našich zákazníkov stali kamaráti, kde sme boli ako rodina," dodal. Počas besedy žiadal politikov, aby vážili svoje slová a vyzdvihol vyjadrenia prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá ich podľa jeho slov vždy podporovala.

"Chcel by som všetkých pozvať na zajtrajšie spomienkové podujatie, ktoré začne o piatej na Zámockej pred Teplárňou. Pôjdeme v sprievode na námestie SNP, kde sa prihovoria viacerí hostia," vyjadril sa riaditeľ iniciatívy Inakosť Martin Macko. Dúfa, že tento incident otvorí Slovensku oči a štát začne riešiť problematiku nenávisti a homofóbie.

Roman Samotný spomenul viaceré incidenty, pri ktorých sa musel jeho podnik a komunita LGBT+ vysporiadať s nenávistnými odkazmi a s útokmi na členov komunity. Poznamenal aj, že s homofóbiu sa stretol aj od orgánov, ktoré im v týchto situáciach mali pomôcť. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok