Rusko bude podľa britských spravodajcov v Záporožskej elektrárni používať vlastné jadrové palivo

ta3 tasr
13.10.2022 09:31

Záporožská atómová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny prejde po vyčerpaní súčasných zásob na ruské jadrové palivo. Podľa britského spravodajského webu Sky News o tom vo štvrtok informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS, ktorá sa odvolala na vyjadrenie zástupcu ruskej energetickej spoločnosti Rosenergoatom.

Ukrajina
TASR/AP

"Palivo, ktoré je v prevádzke, sa spotrebuje... naše sa využije v budúcnosti,“ povedal podľa TASS-u Renat Karčaa, poradca generálneho riaditeľa Rosenergoatomu. Raketové útoky, ktoré podnikla ruská armáda, spôsobili, že ZAES bola v stredu – už druhýkrát v priebehu piatich dní – odpojená od vonkajšieho zdroja energie, čím sa zvýšilo riziko radiačnej katastrofy; dôležité bezpečnostné systémy totiž potrebujú na svoju prevádzku elektrinu, dodal web Sky News.

Pozorovatelia z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí sa nachádzajú v Záporoží, neskôr oznámili, že napájanie ZAES z vonkajšieho zdroja bolo obnovené približne po ôsmich hodinách.

Elektrinu na zaistenie jadrovej bezpečnosti počas tohto výpadku produkovali záložné dieselové generátory, informovala v stredu agentúra Reuters, z ktorej citovala aj agentúra TASR. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal 5. októbra výnos, ktorým vláde nariadil prevziať kontrolu nad ZAES. Podľa tohto dokumentu sa ZAES – nachádzajúca sa pri Enerhodare v Moskvou anektovanej Záporožskej oblasti – má stať "federálnym majetkom".

ZAES je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe a začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Odvtedy je opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvoláva obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev i Moskva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok