Občasné kontroly na hraniciach so Slovenskom priniesli podľa českého ministra vnútra svoje ovocie

ta3 TASR
12.10.2022 18:56

Česká republika od začiatku rešpektuje readmisné dohody, povedal v stredu český minister vnútra Vít Rakušan. Zavedenie dočasných kontrol na hraniciach so Slovenskom podľa neho prinieslo pozitívne výsledky, informuje spravodajkyňa v Prahe.

slovenské hranice tabuľa (1140px) TASR/Lukáš Grinaj
TASR/Lukáš Grinaj

Polícia od zavedenia kontrol zadržala viac ako 50 prevádzačov a viac ako 2500 nelegálnych migrantov. Na území Česka ich počet teraz podľa Rakušana výrazne poklesol, čo zmenilo situáciu aj na česko-nemeckej hranici, kde sa od utorka sprísnili náhodné kontroly.

Česko podľa ministra Nemecku na konkrétnych údajoch ukazuje, že opatrenie, ktoré "s ťažkým srdcom" urobili na česko-slovenských hraniciach, prinieslo pozitívne výsledky a migrácia cez Českú republiku smerom na Západ výrazne poklesla.

Rakušan informoval, že vo štvrtok a v piatok sa ministri vnútra budú v Luxemburgu zaoberať nelegálnou migráciou. Bilaterálne bude rokovať so slovenským ministrom Romanom Mikulcom. "Budeme sa baviť o readmisnej dohode a vyjasňovať si tie veci, ktoré nie sú úplne jasné, procesné veci, ktoré nie sú úplne jasné," avizoval Rakušan.

Slovenský minister vnútra v stredu uviedol, že Praha nedodržiava podmienky readmisnej dohody pri odovzdávaní migrantov z Česka na Slovensko. Rakušan to odmieta, podľa neho Česko dohodu dodržiava a je pripravené so Slovenskom rokovať.

Český minister vnútra podľa svojich slov chápe, že opatrenie nie je príjemné, je to však nevyhnutnosť. "Nerobí to nikomu z nás radosť, ani Slovensku ani Česku," povedal Rakušan a zopakoval, že zavedenie tohto opatrenia nebol krok proti Slovensku alebo pre bezpečnosť občanov Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok