Slovensko vydalo desaťročné dlhopisy v hodnote jednej miliardy, úročené sú však už 4 percentami

ta3 TASR
12.10.2022 18:32

Slovenská republika sa prvýkrát v tomto roku vrátila na medzinárodný kapitálový trh s novou emisiou 10-ročných dlhopisov v hodnote 1 miliarda eur. Ich výnos do splatnosti dosiahol 4,084 % p. a., pri kupóne 4 % p. a. a emisnej cene 99,322 %. Informovala o tom v stredu Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity ARDAL.

Centrála Tatra banky
TA3 / David Duducz

"Slovenská republika využila vhodný moment na finančnom trhu pred zverejnením výsledkov inflácie v USA vo štvrtok a vstúpila ráno 12. októbra na eurobondový dlhopisový trh s referenčnou emisiou 10-ročných dlhopisov," priblížil ARDAL.

Záujem zo strany investorov podľa agentúry rýchlo dosiahol hodnotu 2,75 miliardy eur, čo umožnilo naplniť knihu objednávok v požadovanej hodnote 1 miliarda eur a znížiť rizikový prirážku. Celkové objednávky od 121 investorov nakoniec presiahli 3,9 miliardy eur, vyčíslila.

Z predanej celkovej hodnoty 55 % investorov predstavovali banky a finančné inštitúcie, 26 % správcovské spoločnosti, 14 % centrálne banky a ostatné inštitúcie, zvyšných 5 % poisťovne a penzijné fondy. Z regionálneho hľadiska tvorili 27 % krajiny strednej a východnej Európy, región Rakúsko/Nemecko/Švajčiarsko spolu 24 %, Benelux 16 %, Francúzsko 13 %, Nórsko 9 %, Spojené kráľovstvo 7 %, Taliansko a Španielsko 2 %, Dánsko 1 % a ostatné krajiny vrátane Ázie 1 %.

"Transakcia zaznamenala najvyšší tohtoročný záujem investorskej komunity pre tento typ eurových emisií v regióne strednej a východnej Európy a umožnila výrazné zlepšenie výnosu o 15 bázických bodov, čo predstavuje pre Slovenskú republiku prejav dôvery globálnych investorov," doplnil ARDAL.

Vedúcimi manažérmi tejto transakcie boli finančné inštitúcie Citi, J.P. Morgan (B&D), Slovenská sporiteľňa (Erste Group) a Tatra banka (Raiffeisen Bank International Group).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok