Priemyselná výroba v eurozóne sa v auguste vrátila k rastu, na Slovensku klesala

ta3/TASR
12.10.2022 12:43

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v auguste vrátila k rastu, pričom jeho tempo bolo výraznejšie, než sa čakalo. Informujú o tom údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat a agentúry Reuters.

priemysel US Steel Košice železiarnie ilust 1140px (TASR/Milan Kapusta)
(TASR/Milan Kapusta

Priemyselná produkcia v eurozóne upravená o sezónne vplyvy vzrástla v auguste oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,5%. V júli zaznamenala pokles o 2,3%. Augustový rast bol omnoho výraznejší, než očakávali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom iba o 0,6%.

V širšej Európskej únii sa priemyselná produkcia zvýšila v auguste medzimesačne o 1,1%. V júli zaznamenala pokles o 1,5%.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila o 2,5%. Aj v tomto prípade bol výsledok lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom o 1,2%. V celej EÚ sa priemyselná výroba zvýšila v auguste medziročne o 3,5%.  

V medzimesačnom porovnaní najvýraznejšie rástla priemyselná produkcia v Írsku (16,6%), Estónsku (5%) a Dánsku (4,3%). Naopak, najprudší pokles evidovali Švédsko (-7%), Belgicko (-6,1%) a Holandsko (-1,5%). Na Slovensku produkcia v priemysle klesla o 0,9%.

Oproti augustu minulého roka sa najvýraznejšie zvýšila priemyselná produkcia v Bulharsku (16,5%), Litve (14,4%) a Dánsku (14,1%). Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali Belgicko (-10,3%), Luxembursko (-2,5%) a Slovensko, kde priemyselná produkcia klesla o 2%.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok