Poliaci zistili únik v potrubí ropovodu Družba, príčina je zatiaľ neznáma

ta3 čtk
12.10.2022 08:17

Severná vetva ropovodu Družba, ktorá prepravuje ropu z Ruska do Nemecka, je na poľskom území poškodená. Ropa prúdi potrubím ďalej, rafinéria vo Schwedte na východe Nemecka ale zaznamenala zníženú kapacitu dodávok, informovala agentúra Reuters.

PERN v utorok večer zistil únik ropy v potrubí zhruba 70 kilometrov od mesta Plock v strednom Poľsku. Južná vetva ropovodu, ktorá privádza ropu aj do Českej republiky, je v poriadku.

"Prvé zistenie a spôsob deformácie potrubia ukazujú, že v súčasnej dobe neexistujú žiadne známky zásahu tretích strán," uviedol PERN vo vyhlásení citovanom agentúrou PAP.

Poľská energetická spoločnosť PKN Orlen uviedla, že dodávky ropy do jej rafinérie v Plocku neboli prerušené. Spoločnosť PERN oznámila, že poľské rafinérie z Ruska dostávajú ropu v súlade s objednaným množstvom a že napriek technickým problémom na zariadení pokračujú aj dodávky ropy zákazníkom v Nemecku. Ministerstvo hospodárstva v Berlíne potvrdilo, že rafinérie Schwedt a Leuna ropu Družbou stále dostávajú. Prevádzkovateľ rafinérie vo Schwedte ale neskôr oznámil, že zariadenie dostáva ropu v zníženom objeme, a preto zvažuje, či neobmedzí výrobu ropných produktov.

Ešte pred oznámením PERN, že nejde o sabotáž, povedal poľský premiér Morawiecki, že je ešte príliš skoro na to určiť, či bolo poškodenie ropovodu Družba náhodné, alebo to bola sabotáž. "Mnoho indícií smeruje priamo do Kremľa, ale my chceme byť veľmi zodpovední," povedal premiér poľskej štátnej rozhlasovej stanici PR3. Dodal, že chce s ďalším vyjadrením počkať až na úplnú kontrolu ropovodu. Mateusz Berger, ktorý v kancelárii poľského premiéra zodpovedá za kritickú infraštruktúru, však už dopoludnia uviedol, že "v tomto prípade môžeme hovoriť o náhodnom poškodení".

"Sústredíme sa na odčerpanie kvapaliny, lokalizáciu úniku a jeho zastavenie," uviedol už dopoludnia hovorca hasičov Karol Kierzkowski v rozhovore so štátnou televíziou TVP Info. "Až sa tlak zníži, únik sa zastaví, čo nám umožní dostať sa k miestu úniku," dodal. Povedal, že miestnym obyvateľom nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Monopolným prevádzkovateľom ropovodov v Rusku je štátna spoločnosť Transnefť. Tá uviedla, že zatiaľ čaká, kým jej Poľsko oznámi ukončenie servisných prác na ropovode. Agentúra Interfax informovala, že Transnefť aj naďalej posiela ropu smerom do Poľska.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy av Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a do Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Druhá línia ropovodu a ďalšie prvky infraštruktúry spoločnosti PERN fungujú normálne, uviedol poľský podnik.

V prvej polovici augusta boli dodávky ropovodom Družba z Ruska do strednej Európy prerušené kvôli problémom s platbami za prepravu ropy cez Ukrajinu.

Na začiatku júna Európska únia schválila v rámci šiesteho súboru sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od prelomu roka. Z embarga bude dočasne vyradená preprava ropy práve ropovodom Družba do Českej republiky, na Slovensko a do Maďarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok