Nemeckí poslanci budú rokovať o migrácii, zvažujú zavedenie kontrol na hranici s Českom

TA3 ČTK
11.10.2022 19:12

Nemecký parlament sa bude vo štvrtok venovať návrhu konzervatívnej opozície na sprísnenie migračnej politiky, ktorého súčasťou je aj možnosť zavedenia stálych kontrol na hraniciach s Českou republikou. ČTK to v utorok povedal hovorca poslaneckej frakcie konzervatívnej únie CDU/CSU, ktorá je najväčšou opozičnou silou v Spolkovom sneme.

Nemecký Bundestag schválil návrh zákona na rozširovanie obnoviteľnej energie
TASR/DPA

Návrh, ktorý má ČTK k dispozícii, požaduje po spolkovej vláde sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza, aby pripravila ostrahu nemecko-českej hranice. O návrhu, ktorý nesie názov Okamžité ukončenie osobitného prístupu k migračnej politike v Európe, budú poslanci diskutovať asi jednu hodinu. Potom bude pravdepodobne odovzdaný na ďalšie prerokovanie príslušným výborom.

Frakcia CDU/CSU chce po Scholzovej vláde, aby výrazne pritvrdila svoju migračnú politiku a aby "začala konečne vážne brať volanie o pomoc" spolkových krajín a obcí. Konzervatívci v návrhu požadujú, aby sa spoločná migračná a azylová politika dostala na rokovanie októbrového summitu Európskej únie.

Berlín by sa podľa poslancov CDU/CSU mal tiež sústrediť na tie štáty, ktoré takzvanú nelegálnu migráciu do Európy a predovšetkým do Nemecka podporujú. Ako príklad takého štátu označujú Srbsko. Konzervatívni zákonodarcovia tiež chcú, aby sa dohody o migrácii medzi EÚ a Tureckom dodržiavali. Desiatym a posledným bodom v návrhu sú možné kontroly na hranici s Českom. "Pripraviť hraničné kontroly na nemecko-českej hranici popri už existujúcich kontrolách na nemecko-rakúskej hranici," uvádza návrh.

O možných kontrolách na hraniciach s Českom hovorí konzervatívna opozícia už dlhšiu dobu. Na konci septembra predsedníčka frakcie CDU/CSU Andrea Lindholzová k takémuto kroku vyzvala spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú. "Vyzývam spolkovú ministerku vnútra na prípravu možných nevyhnutných stacionárnych kontrol na hranici s Českom, aby sme mali reálny obraz o situácii a aby sme skomplikovali zločinné praktiky prevádzačov," povedala vtedy Lindholzová v rozhovore s televíziou n-tv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok