Budeme mať predčasné voľby? Komplikovanú situáciu vie vyriešiť hlava štátu, hovorí právnik

ta3
11.10.2022 18:50

Ako sa podľa súčasných platných pravidiel môže Slovensko dostať k predčasným voľbám, na to sme sa opýtali ústavného právnika Vincenta Bujňáka.

"V súčasnosti naša ústava predpokladá konanie predčasných parlamentných volieb v rámci tzv. antiblokačných mechanizmov. To znamená, že keď je Národná rada SR zablokovaná po ústavu vymedzené obdobie, tak túto situáciu vie vyriešiť hlava štátu," povedal Bujňák. Prezidentka vie podľa jeho slov NR SR rozpustiť, a tým sa vyvolajú predčasné parlamentné voľby. 

"V ústave máme napísané, že pokiaľ NR SR nie je uznášaniaschopná dlhšie ako tri mesiace, hoci bola opakovane zvolávaná na schôdzu, tak v tom momente vzniká hlave štátu oprávnenie ju rozpustiť," dodal.

Prezidentka Zuzana Čaputová by mohla rozpustiť parlament aj vtedy, ak by bolo rokovanie NR SR prerušené na dlhšie obdobie, ako dovoľuje ústava, čo je 4 mesiace. Ďalším spôsobom akým by mohlo dôjsť k predčasným voľbám je referendum. Hlasovanie o dôvere v Hegerovu vládu by podľa slov Bujňáka k predčasným parlamentným voľbám neviedlo.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok