S reumou by nikto nemal byť sám. Liga proti reumatizmu chce inšpirovať mladých medikov

ta3
11.10.2022 17:53

Svetový deň reumatizmu je globálna iniciatíva, ktorá má priviesť ľudí bližšie k sebe a zvýšiť povedomie o reumatických ochoreniach. Téma reumy rezonuje každoročne v týchto dňoch na celom svete, pretože už od roku 1996 je 12. október vďaka Svetovej zdravotníckej organizácii venovaný práve reumatickým ochoreniam.

jeseň počasie príroda prechádzka 1140px (TASR/Tomáš Halász)
TASR/Tomáš Halász

Cieľom tohtoročného Svetového dňa reumatizmu je pozrieť sa na súčasnú situáciu v reumatologickej starostlivosti a otvoriť diskusiu o tom, ako inšpirovať mladých medikov a lekárov, aby si za svoj budúci odbor vybrali reumatológiu, lebo je to z nášho pohľadu pacientov dôležitá, zaujímavá a zásadná oblasť medicíny, uvádza Liga proti reumatizmu na Slovensku v tlačovej správe. 

Oslov a inšpiruj medika

Pacienti s reumatickými ochoreniami prichádzajú s iniciatívou: "Oslov a inšpiruj medika, aby si mal na staré kolená svojho reumatológa!" Je to reakcia na akútny a zvlášť výhľadový nedostatok špecialistov – reumatológov na Slovensku. Je realitou, že reumatologických ambulancií v regiónoch ubúda z dôvodu generačnej výmeny, resp. nedostatku mladých reumatológov. Čakacia doba u reumatológa sa predlžuje z troch až na šesť mesiacov. Sú regióny, kde je to aj dlhšie. Má to viacero dôvodov, ale aj keby sme časom vyriešili systémové nedostatky v zdravotníctve, noví reumatológovia sa musia na svoju profesiu pripravovať dlhé roky. 

Ako prvý krok ponúkajú zbierku s názvom Rozhovory o reume s ... , kde cez inšpiratívne rozhovory s odborníkmi v reumatológii môžeme s oslovovaním medikov a mladých lekárov začať. 

Reumatoidná artritída postihuje na Slovensku viac ako 26-tisíc ľudí, pričom každý rok je diagnostikovaná ďalším minimálne 1 300 pacientom. Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa reumatizmu pacientske občianske združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku pripravila vyššie spomínanú iniciatívu pacientov o hľadaní budúcich reumatológov, ale aj program a podujatia, aby sa o reume hovorilo viac a nikto s pacientov nebol s reumou sám. Hlavne každý pacient so zápalovým reumatickým ochorením potrebuje včas zdravotnú starostlivosť a liečbu od reumatológa.

Liga proti reumatizmu na Slovensku ku Svetovému dňu reumatizmu 2022 pripravila bohatý program.

  • Predstaví výsledky prieskumu o zdravotných benefitoch Nordic Walkingu. V lete 2022 zrealizovala prieskum, do ktorého sa zapojilo 523 respondentov.
  • Uvedie do života novú publikáciu Rozhovory o reume s ... ,  ktorá by mohla o.i. inšpirovať medikov a mladých lekárov, aby si reumatológiu vybrali ako svoj budúci odbor.  
  • V Piešťanoch sa uskutoční 2. Motivačno-vzdelávací kurz Ligy proti reumatizmu na Slovensku pre lídrov a zástupcov MP/K.
  • 12. októbra 2022 o 18.00 h. bude živé vysielanie na FB Moja reuma.
  • 15. októbra 2022 o 10.00 h. pripravuje praktickú hodinu jogovej terapie pre reumatikov na stoličke so Silviou Bobockou, popoludní od 14.00 h. v Hoteli Magnólia a jeho okolí sa uskutoční Celoslovenské stretnutie REUMAwalkerov “Pohnime sa s reumou!” 2022 s Luciou Okoličányovou.
  • Športové popoludnie venuje pocte nášmu spolupacientovi – memoriál Miroslava Chebana.
  • Vyhlási výsledky súťaže KROK a udelíme Novinársku poctu KROK 2021 za účasti novinárov a hostí.
  • Uvedie do života Zborník KROK 2020 – 2021.
  • V Slovenskom rozhlase na okruhoch Rádio Regina Západ, Stred a Východ od 10. – 16. okt. budú niekoľkokrát denne odvysielané zvukové spoty „Reuma bolí...“.


Reumatoidná artritída je chronické zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kĺby, ale aj iné orgány. Diagnostikované je približne u 1 % Slovákov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok