Zelené nálepky na fľašiach s českým alkoholom končia

SITA, TA3
14.1.2013 15:05

Obchodníci, prevádzkovatelia reštaurácií a pohostinstiev na Slovensku, už nebudú musieť na fľaše s českým alkoholom lepiť zelené nálepky. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) totiž s platnosťou od 15. januára odvoláva opatrenie z 9. októbra 2012, ktoré zaviedol v súvislosti s kauzou výskytu metylalkoholu v Českej republike.

Podľa tohto opatrenia musela byť každá fľaša s českým alkoholom s obsahom etanolu vyšším než 20 % a s dátumom výroby medzi 1. januárom a 27. septembrom minulého roka označená takouto nálepkou. Tá musela obsahovať informácie o čísle šarže, dátume výroby alkoholického nápoja a identifikačné číslo protokolu akreditovaného laboratória, ktoré overilo jeho kvalitu.

Toto opatrenie malo byť zárukou toho, že na slovenský trh neprenikne pančovaný alkohol. "Dôvod ochrany zdravia obyvateľstva SR pred účinkami metylalkoholu a intoxikácie so smrteľnými následkami pominul," uvádza Ivan Rovný, hlavný hygienik SR. Majiteľom predajní a podnikov, ktoré podávajú aj alkohol z Čiech, tak ubudne jedna povinnosť. Nálepky na označovanie fliaš si totiž museli zabezpečovať sami na vlastné náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok