Bitky o benzín, dlhé rady. Francúzskym čerpacím staniciam chýbajú pohonné hmoty

ta3/novinky.cz
11.10.2022 16:36

Francúzsku sa míňajú zásoby pohonných hmôt. Pred čerpajúcimi stanicami sa tvoria kolóny. Vyskytujú sa aj prípady, pri ktorých silnejší vyhráva, popisuje televízia BFM TV. Dôvodom je štrajk za vyššie mzdy v rafinériách, ktoré prevádzkujú ropné spoločnosti TotalEnergies a ExxonMobil. Štrajk trvá už tri týždne.

tankovanie palivo benzín nafta (1140px) TASR/Milan Kapusta
TASR/Milan Kapusta

Už cez víkend hlásila viac ako pätina čerpacích staníc v krajine galského kohúta problémy. Pokračovaním štrajku sa situácia len zhoršila a vznikol chaos. Najhoršie je na tom sever Francúzska a okolie Paríža, informuje webový portál Novinky.cz.

Nepokoje na čerpacích staniciach

„Čakáme a on si plní všetky kanistre,“ rozčuľoval sa jeden motorista pri stanici, kde už niekoľko hodín čakal na tankovanie. „Natankujte si posledný kanister a vypadnite,“ kričal ďalší vodič. Na dennom poriadku začali byť hádky, dokonca aj fyzické potýčky.

Pri stanici vo Villiers-le-Bel sa podľa miestnej prefektúry začali motoristi obhadzovať všetkým, čo im prišlo pod ruku. Konflikt si vyžiadal aj zásah polície, ktorá zadržala niekoľkých výtržníkov. Podľa webu denníka Le Parisien rozdeľuje deficit pohonných látok krajinu a izoluje vidiecke oblasti. „Obyvatelia veľkých miest môžu presmerovať časť svojich ciest do verejnej dopravy, ale tí vo vidieckych oblastiach sa ocitajú v izolácii,“ uviedol.

„Do týždňa asi skončím,“ zúfala si majiteľka stavebnej firmy s 15 zamestnancami. Niektorí z nich bývajú polhodinu od sídla firmy, kde sú všetky stanice zatvorené. Náradie sa verejnou dopravou nesmie prevážať, a tak sa nemajú ako dostaviť do práce. Dodávky stoja a ku klientom sa nevedia dostať, uviedla spolumajiteľka Delphine Vaniscotteová.

Vláda sa nebojí použiť silu

Vláda vyzýva na ukončenie štrajku. Kabinet hrozí ukončením blokády skladov palív silou a povolaním potrebného personálu. „Pokiaľ blokády budú pokračovať, nevylučujeme žiadnu možnosť. Všetky varianty sú na stole,“ varoval minister dopravy Clément Beaune.

„Prijmeme všetky potrebné opatrenia, aby Francúzi nezostali bez pohonných hmôt,“ dodal hovorca vlády Olivier Véran. Macron neverí, že blokády sú riešením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok