Slovensko nebude čerpať elektrinu z Ukrajiny. Krajinu to však významnejšie neovplyvní

ta3/TASR
11.10.2022 15:35

Dovoz elektriny z Ukrajiny na územie Slovenska sa v utorok pre útoky Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru znížil z úrovne 150 megawattov (MW) na nulu.

Stredoslovenskú energetiku Maďari zrejme nekúpia, Sulík nebude súhlasiť s predajom
TASR/Dušan Hein

Dovážaná elektrina však nebola určená výhradne pre slovenských odberateľov, a preto Slovensko táto zmena výraznejšie neovplyvní, uviedla pre TASR Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS).

"V uplynulých týždňoch bola exportná kapacita medzi Slovenskom a Ukrajinou, teda export elektriny z Ukrajiny na Slovensko, na úrovni 150 MW, táto kapacita bola využívaná v plnom rozsahu," priblížila hovorkyňa SEPS Sandra Čičová Kotzigová. "Keďže nie je možné konštatovať, že komerčne dovážaná elektrina bola v celom objeme umiestňovaná na Slovensku, nepredpokladáme významnejší dosah na SR," dodala.

Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že po pondelňajších (10.10.) ruských raketových útokoch na energetickú infraštruktúru zastaví vývoz elektriny do Európskej únie. Útoky, ktoré zasiahli tepelné elektrárne a elektrické rozvodne, prinútili Ukrajinu zastaviť vývoz elektriny, aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém.

Medzi Ukrajinou a Slovenskom sa pritom obnovilo obchodovanie s elektrinou 7. júla a na zvýšenie komerčnej prenosovej kapacity medzi Ukrajinou a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy sa štáty dohodli v prvej polovici septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok