Začali ste už s Nordic Walkingom? Exkluzívny prieskum ukázal, aké má benefity

ta3
12.10.2022 06:00

Liga proti reumatizmu na Slovensku iniciovala prieskum o zdravotných benefitoch Nordic Walkingu pre pacientov s reumatickými ochoreniami, ktorý pre nich zrealizovala počas letných mesiacov v roku 2022 agentúra 2muse.

Začali ste už s Nordic Walkingom? Exkluzívny prieskum ukázal, aké má benefity
Facebook.com/Slovak Nordic Walking Association

Ako informovala predsedníčka Ligy proti reumatizmu na Slovensku Jana Dobšovičová Černáková, prieskumu sa zúčastnilo 523 respondentov. Jeho cieľom bolo zistiť zdravotné benefity Nordic Walkingu a zmapovať päťročný projekt “Pohnime sa s reumou!”, ktorý Liga realizuje a podporuje na Slovensku od roku 2017. Projekt sa zameriava na pohybové aktivity formou Nordic Walkingu. V rámci prieskumu oslovili 1 600 členov a sympatizantov Ligy.

Schudli viac ako sedem kíl

Získané výsledky prieskumu odprezentujú aj na podujatiach pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu v októbri 2022. "Pozitívny vplyv Nordic Walkingu na fyzické aj duševné zdravie nielen reumatických pacientov je nepopierateľný," informovala o výsledkoch Dobšovičová Černáková. Ako podľa nej ďalej z výsledkov vyplynulo, chôdza s Nordic Walking palicami je dôležitá pre 85 % aktívnych walkerov a walkeriek.

Respondenti, ktorí sa zapojili do prieskumu, chodia s palicami určenými na Nordic Walking v priemere tri roky a štyri mesiace. S Nordic Walkingom začali najmä preto, že si od neho sľubovali pomoc od bolesti, lepšiu koordináciu pohybov a posilnenie celkovej odolnosti organizmu. "Mladších walkerov do 50 rokov viac motivovalo aj budovanie svalstva, či chudnutie," uviedla predsedníčka Ligy s tým, že zapojení chodia najčastejšie s palicami dva až trikrát týždenne, pričom priemerná dĺžka jednej chôdze je najčastejšie 30 – 60 minút.

"Tri štvrtiny walkerov uvádzajú pozitívny vplyv Nordic Walking na ich zdravie. Pomáha im udržovať si zdravie a zvyšuje kondičku. Priaznivo pôsobí tak po fyzickej, ako aj duševnej stránke," informovala Dobšovičová Černáková. Benefitom sú aj zmeny váhy. "Walkeri/-ky uviedli, že odkedy chodia s Nord Walking palicami schudli v priemere 7,6 kg."

Viac motivácie a energie

Najvýraznejšie zmeny sa u nich podľa výsledkov prieskumu prejavili v oblasti psychickej pohody a vnútorného nastavenia walkerov. Nordic Walking zvyšuje aj ich motiváciu a energiu. Prieskum tiež ukázal, že bolesť počas Nordic Walkingu pociťuje každý piaty respondent, ale počas chodenia s palicami sa to väčšinou zlepšuje. "Aktívni walkeri/-ky sa po zdravotnej stránke cítia lepšie ako ich rovesníci."

"Liga proti reumatizmu na Slovensku je najdôležitejším zdrojom informácií o Nordic Walkingu. Spolu so sociálnymi sieťami (SNWA), ktoré sú dôležité najmä pre mladších walkerov, hrá nezastupiteľnú rolu v propagácii a osvete o Nordic Walkingu na Slovensku," doala na záver Jana Dobšovičová Černáková

"Walkeri a walkerky" sú podľa jej slov vďační za aktívnu činnosť Ligy a do budúcna si želajú viac spoločných stretnutí a podujatí, napríklad aj výlety, pobyty či cvičenia. Ich želaním je aj lepšia propagácia a osveta o Nordic Walkingu a rôzne užitočné informačno-edukatívne poznatky, ktoré pomáhajú zvyšovať kvalitu života nielen reumatických pacientov, ale aj širšej verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok