Menový fond zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky. Od januára je to už štvrtýkrát

TA3 ČTK
11.10.2022 15:14

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky na budúci rok. Hrubý domáci produkt (HDP) sa má zvýšiť o 2,7 percenta, čo je o 0,2 percentuálneho bodu menej, než predpokladal v júlovej aktualizácii výhľadu. Pre tento rok MMF vo svojom jesennom výhľade potvrdil predchádzajúci odhad, podľa ktorého čaká rast HDP o 3,2 percenta.

Medzinárodný menový fond 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Od januára je to už štvrtýkrát, čo menový fond pristúpil k zhoršeniu výhľadu. Vlani svetová ekonomika vzrástla o 6,1 percenta, a výrazne sa tak zotavila z poklesu o 3,1 percenta v roku 2020. Vtedy na ňu doľahla pandémia choroby Covid-19.

Svetová ekonomika sa naďalej stretáva s veľkými problémami, ku ktorým prispieva invázia Ruska na Ukrajinu, kríza životných nákladov spôsobená pretrvávajúcimi a rozširujúcimi sa inflačnými tlakmi a slabší výkon čínskej ekonomiky. Spomalenie globálnej ekonomiky v roku 2023 bude mať podľa MMF široký základ. Krajiny predstavujúce zhruba tretinu globálnej ekonomiky sú ohrozené v tomto alebo v budúcom roku poklesom a výkon troch najväčších svetových ekonomík - USA, Číny a eurozóny - bude slabnúť.

V Spojených štátoch ďalšie sprísňovanie menovej politiky a finančných podmienok spomalí v budúcom roku rast na jedno percento z tohtoročných 1,6 percenta. Výhľad na budúci rok nechal MMF bez zmeny, prognóza na tento rok je však horšia o 0,7 percentuálneho bodu, než čakal v júli. Pre Čínu MMF zhoršil prognózu rastu na budúci rok o 0,2 percentuálneho bodu na 4,4 percenta kvôli oslabeniu realitného sektora a pokračovaniu pandemických obmedzení. Rast však zrýchli z tohtoročných očakávaných 3,2 percenta.

Spomalenie bude najvýraznejšie v eurozóne, na ktorú bude mať negatívny dopad pokračujúca energetická kríza spôsobená vojnou. Rast HDP sa tu budúci rok zníži len na 0,5 percenta, keď v júli fond očakával rast o 1,2 percenta. Pre tento rok však MMF zlepšil výhľad eurozóny o 0,5 percentuálneho bodu na 3,1 percenta. 

Takmer všade spôsobia vážne problémy domácnostiam rýchlo rastúce ceny, najmä potravín a energií. Inflačné tlaky sa ukazujú ako širšie a trvalejšie, než sa predpokladalo. Očakáva sa, že tento rok celosvetová inflácia dosiahne svoj vrchol 9,5 percenta a do roku 2024 sa zníži na 4,1 percenta.

Riziká zhoršenia výhľadu zostávajú vysoké, varoval MMF. Okrem iného by sa inflácia mohla ukázať ako trvalejšia, vojna na Ukrajine by mohla eskalovať a prehĺbiť energetickú krízu alebo by na finančných trhoch mohli vypuknúť turbulencie, ktoré by investorov prinútili k nákupom bezpečných aktív a ďalej posilnili dolár. Hrozí tiež zlé nastavenie menovej, fiškálnej alebo finančnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok