Kuleba obvinil Moskvu z vojnových zločinov, ruské útoky sú zamerané proti energetike Ukrajiny

ta3 ČTK
11.10.2022 14:28

Hlavným cieľom utorkového ruského ostreľovania sú energetické zariadenia, uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba s tým, že po pondelňajšom ostreľovaní Rusko pokračuje s útokmi voči Ukrajine aj dnes. Moskvu obvinil z vojnových zločinov. Pokračovanie úderov proti energetike napadnutej krajiny dnes na tlačovej konferencii potvrdil hovorca ruského ministerstva obrany.

Kuleba obvinil Moskvu z vojnových zločinov, ruské útoky sú zamerané proti energetike Ukrajiny
TASR/AP

"Primárnym cieľom ruských úderov sú energetické zariadenia. Zasiahli ich mnoho včera (v pondelok) a zasiahli tie isté alebo nové dnes. Ide o vopred plánované vojnové zločiny, mierené na vytvorenie neznesiteľných podmienok pre civilistov," napísal Kuleba na twitteri a dodal, že Rusko sa tejto stratégie drží už niekoľko mesiacov.

Rusko v pondelok v niekoľkých vlnách zasiahlo mestá naprieč Ukrajinou pri rozsiahlych útokoch, ktoré si podľa Kyjeva vyžiadali životy najmenej 19 ľudí, desiatky zranených a vyradili z prevádzky dodávky elektrickej energie a tepla.

Obnovené ostreľovanie dnes hlásia aj ďalšie ukrajinské mestá a oblasti vrátane Ľvova alebo Odesy. Ruskojazyčná verzia BBC napísala, že krajinou znie už tri hodiny bez prestania výstražnej sirény.

"Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v masívnom ostreľovaní presne navádzanými strelami dlhého doletu zo vzduchu a z mora proti ukrajinským vojenským cieľom a energetickej sieti," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podobne sa Moskva vyjadrila aj k pondelkovému ostreľovaniu, najmä s dôrazom na to, že zasiahla všetky určené ciele. Podľa Kyjeva aj záberov na sociálnych sieťach ale útoky zasiahli aj kultúrne inštitúcie, sklenenú pešiu lávku, detské ihrisko alebo predajne automobilov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok