Biskupi prijali novú smernicu o sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi

ta3/TASR
11.10.2022 13:06

Aktuálne 103. plenárne zasadnutie Konferencie biskupov Slovenska, ktoré sa koná v Badíne pri Banskej Bystrici, schválilo okrem iného aj novú smernicu o postupoch pri sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi. Na brífingu o tom informoval generálny sekretár KBS Marián Chovanec.

Biskupi prijali novú smernicu o sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi
TASR/Lukáš Grinaj (ilu)

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) schválila smernicu po tom, ako komisia pre ochranu maloletých v cirkvi predstavila účastníkom plenárneho zasadnutia kurz a preventívne školenia pre klerikov i laikov. "Smernica predstavuje faktory, ktoré určujú výklad pojmov preventívne opatrenia, spôsob nahlasovania zneužívania, ako aj predbežné vyšetrovania a spôsob spolupráce s civilnými autoritami," priblížil Chovanec obsah smernice, ktorá vznikla na základe podkladov z Vatikánu a po konzultáciách s nemeckou, talianskou a českou biskupskou konferenciou.

Plenárne zasadnutie už predtým zvolilo na najbližšie štyri roky za predsedu KBS košického arcibiskupa Bernarda Bobera. Vymenil tak vo funkcii po štyroch funkčných obdobiach bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, na ktorého prácu chce nový predseda KBS podľa vlastných slov kontinuálne nadviazať.

Podpredsedom KBS sa stal nitriansky biskup Viliam Judák. Doteraz ním bol arcibiskup Bober. Stálu radu KBS budú okrem predsedu, podpredsedu a generálneho sekretára KBS Mariána Chovanca tvoriť aj rožňavský biskup Stanislav Stolárik a arcibiskup Stanislav Zvolenský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok