Skipasy v Taliansku sa predražia, niektoré lyžiarske areály možno vôbec neotvoria

TA3 ČTK
10.10.2022 15:45

Talianske lyžiarske areály tento rok chystajú kvôli rastu cien energií zdražovanie skipasov a niektoré strediská zvažujú, že vleky vôbec nespustia. Informujú o tom v pondelok talianske médiá.

lyžovanie lyžovačka snowboard ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Priemerné zdražovanie by sa malo u jednodenných vstupeniek pohybovať okolo desať percent, ceny rastú pomalším tempom u predplatných na dlhšiu dobu. Prevádzkovatelia tvrdia, že do cien nepremietnu celý nárast cien energií.

Ohlásené zdražovanie u jednodenných skipasov sa pohybujú od šiestich do 13 percent. Priemerne by sa cena jednodňovej vstupenky mala zvýšiť o zhruba desať percent. Napríklad cena jednodňovej vstupenky do lyžiarskych areálov Dolomiti Superski, pod ktorý spadajú populárne zjazdovky v Benátsku a Tridentsku, v najrušnejšej sezóne vzrastie o desatinu na 74 eur. 

V stredisku Livigno, kam smeruje aj veľký počet turistov, sa cena jednodňovej vstupenky zvýši o šesť percent na 55 eur, zatiaľ čo v ďalšom areáli v Lombardii, v Bormiu, počítajú so zdražením o 13 percent na 52 eur. Areály vo východných Alpách v regióne Furlánsko Júlske Benátky so zdražovaním zatiaľ nepočítajú.

Podľa predsedníčky združenia prevádzkovateľov vlekov a lanoviek (ANEF) Valerie Ghezziovej sa náklady na energie medziročne strojnásobili. "Nárast v takej šírke a miere nie je možné preniesť na používateľov, to by všetci utiekli," povedala Ghezziová televíznej stanici Rai 3. Podľa nej sa zdražovanie bude pohybovať v rozmedzí päť až 12 percent.

Niektoré areály uvažujú, že vleky a lanovky vôbec nespustia. Toto rozhodnutie oznámil napríklad menší lyžiarsky areál Panarotta, ktorý sa nachádza neďaleko od Tridentu. Podľa vedenia areálu by začatie sezóny za existujúcich podmienok bolo "skokom do neznáma". "Navyše nie je ani isté, že tento rok bude prírodný sneh," uviedol šéf firmy Panarotta 2002, ktorá prevádzkuje areál, Matteo Anderle. Podľa agentúry AGI potom väčšie areály zvažujú, že by otvorili len vleky s vysokou návštevnosťou a tie ostatné by zastavili. V susednom Francúzsku potom uvažujú o znížení rýchlosti vlekov. Podľa Ghezziovej to však otázku prevádzkových nákladov nerieši.

Mnohé areály si v ponukách vymedzujú možnosť upraviť ceny v priebehu sezóny. Náklady na prevádzku výrazne ovplyvní počasie, a to hlavne, koľko napadne prírodného snehu a koľko bude nutné zasnežovať pomocou diel, ktorých prevádzka je tiež energeticky veľmi náročná. Počas minulej zimy boli prirodzené zrážky v talianskych Alpách veľmi nízke, čo potom spôsobilo nízky stav riek a sucho v Pádskej nížine.

Podľa spotrebiteľského združenia Assoutenti sa však zdražovanie bude týkať aj ďalších položiek typických pre pobyty v horách. Podľa prepočtov organizácie sa návštevníci talianskych Álp musia pripraviť na predraženie týždňa na lyžiach o 15 až 18 percent v porovnaní s minuloročnou lyžiarskou sezónou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok