ROZHOVOR: Čo sa deje v hlave opitého vodiča? Do bezvedomia pijeme viac ako kedysi, hovorí Okruhlica

ta3/Henrieta Mihalková
13.10.2022 00:00

Po tragédii na Zochovej sa síce zdvihla vlna odporu k alkoholu za volantom, no správy o opitých vodičoch nezmizli. Ako hovorí riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, témou by sa mali politici zaoberať komplexne. "Ísť sa opiť" dnes podľa neho znamená niečo celkom iné ako v minulosti. Pitie do bezvedomia je trendom posledných 10-15 rokov.

ROZHOVOR: Okruhlica
Okruhlica alkohol

Ľubomír Okruhlica v rozhovore hovorí:

  • čo sa odohráva v hlave opitého, ktorý si sadne za volant,
  • čo si myslí o návrhu na odobranie áut opitým vodičom,
  • či by prospelo, ak by sa alkohol predával od 21 rokov,
  • kam siaha tradícia alkoholu na Slovensku,
  • či tragédia na Zochovej zrkadlí vzťah Slovákov a alkoholu,
  • ako rozpoznať závislosť na alkohole.

Aká bola vaša prvá reakcia na tragédiu na Zochovej ulici v Bratislave?

Bola to jedna z tragédií, ktoré sa u nás pod vplyvom alkoholu zbytočne stávajú každý deň. Spustilo to veľkú odozvu. Mnohé nehody sa na verejnosť nedostanú, sme voči nim imúnni, "otrlí" alebo si ich nevšímame. Platí to aj pre rôzne domáce násilia, ťažké ublíženia na zdraví pri bitkách mladistvých. Často sú napadnutí ľuďmi pod vplyvom alkoholu nevinní ľudia. Dejú sa aj samovraždy pod vplyvom alkoholu či dopravné nehody, ktoré neboli takého rozsahu ako táto. Bohužiaľ, je to vyvrcholenie istého fenoménu, ktorý tu existuje, len teraz má oveľa väčšiu pozornosť. Rozhodne je to veľká tragédia.

Podľa medializovaných informácií mal Dušan Dědeček, ktorý spôsobil tragickú nehodu, popíjať tvrdý alkohol už počas dňa. Čo sa odohráva v hlave človeka, ktorý si sadne za volať, hoci vie, že pil alkohol?    

K tomu prípadu sa nemôžem kvalifikovane vyjadriť. Je to otázka na súdnych znalcov, zrejme sa bude skúmať prítomnosť iných látok či množstvo vypitého. Je to zložitá a precízna analýza. Pokiaľ ide o vplyv alkoholu, v množstve už okolo promile a viac, má dve fázy. 

Fázu nabudenia, ktorá vedie potom aj k agresivite. Pokiaľ ide o psychiku, môže to byť spočiatku stav eufórie. Záleží na tom, ako je človek v čase, kedy začína konzumovať alkohol nastavený po emočnej stránke. Rozhodne to vedie k veľkému sebavedomiu, ktoré je nekritické. Hovorí sa, že človek má vtedy veľké ego, ktoré sa mu ako keby nafúkne. Je presvedčený o tom, že sa nič nemôže stať, napríklad aj v prípade riadenia motorového vozidla. Má pocit, že zvládne aj riskantné situácie, lebo je schopný a šikovný. Takisto podceňuje možnosť, že ho zastavia policajti. Sú to vyslovene agresívne prejavy, pretože alkohol v tejto fáze zvyšuje agresivitu. Je to látka, ktorá je v rebríčku najvyššie, pokiaľ ide o činitele, ktorý vyvolávajú u človeka agresívne správanie.

Pri ďalšom pití nastupuje fáza útlmu, pri ktorej sa človek nie je schopný poriadne hýbať, vtedy ustúpi aj fáza zvýšenej hyperaktivity alebo zvýšenej agresivity.

Ľubomír Okruhlica je riaditeľom štátneho Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave. Centrum je najväčšou, centrálnou, špecializovanou zdravotníckou inštitúciou na Slovensku. Zameriava sa na prevenciu, diagnostiku aj liečbu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok