Hekeri podporili protesty v Iráne, narušili vysielanie štátnej televízie

ta3 TASR
9.10.2022 10:55

Digitálni aktivisti podporujúci vlnu protestov žien v Iráne nakrátko prenikli do vysielania štátnej televízie, v ktorom tvár najvyššieho vodcu krajiny ajatolláha Alího Chameneího obklopili plameňmi.

heker 1140 px (SITA AP)
SITA/AP

"Krv našich mladých ľudí je na vašich rukách," uvádzalo sa v odkaze hekerov počas sobotňajších večerných televíznych správ. Diváci mohli niekoľko sekúnd vidieť tiež čiernobiele fotografie Mahsy Amíníovej a ďalších troch žien zabitých počas troch týždňov nepokojov a zásahov bezpečnostných síl. K hekerskému útoku sa prihlásila "hacktivistická" skupina Alího spravodlivosť.

V Iráne vypukli v polovici septembra masové protesty po úmrtí 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe. Tvrdé zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom si podľa aktivistov vyžiadali už desiatky životov.

Amíníovú zadržala v Teheráne mravnostná polícia za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu. Po skolabovaní na policajnej stanici ju previezli do nemocnice, kde o tri dni neskôr zomrela. Podľa rodiny a aktivistov voči nej policajti použili brutálne násilie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok