Krajinu zasiahlo husté sneženie, lietadlá odkláňali do Budapešti

TA3, TASR, SITA
14.1.2013 15:47

Vlna hustého sneženia na začiatku týždňa zasiahla takmer celé územie Slovenska. Doprava v mestách mešká, časť komunikácii je napriek snahe cestárov neodhrnutá. Meteorológovia vydali pre sneženie a vietor výstrahu prvého stupňa.

Dve lietadlá nepristáli v Bratislave ale v Budapešti

Bratislavské letisko vybavilo aj napriek hustému sneženiu v predpoludňajších hodinách 11 letov. Neprijali iba lietadlá dvoch pravidelných liniek z Londýna-Stansted a Bruselu. Kapitáni týchto lietadiel sa rozhodli pristáť v Budapešti.

Situácia na Letisku M.R. Štefánika je už stabilizovaná. Ak nepríde k radikálnemu zhoršeniu počasia, odbavenie plánovaných letov a prevádzku na letisku by nemalo nič narušiť.

"V súčasnosti na letisku drobno sneží, naši pracovníci neustále očisťujú dráhy letiska od snehu, tak aby bola maximálne zachovaná bezpečnosť letovej prevádzky," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

"V tejto chvíli nič nenaznačuje, že by v priebehu dneška malo prísť k odklonom lietadiel, ktoré majú v Bratislave pristáť, prípadne meškaniu štartu pravidelných liniek," dodala.

01 Poprad.jpg

Výstrahy pre pondelok a utorok

Pre sneženie, ktoré zasiahlo viaceré oblasti krajiny, vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa. Tá sa týka západoslovenského a stredoslovenského regiónu. Miestami môže napadnúť od desať do 20 až 25 centimetrov nového snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav okrem toho varuje aj pred tvorbou snehový jazykov a závejov. Táto výstraha sa týka už aj severných oblastí východu Slovenska. Miestami sa tiež môže tvoriť poľadovica. Situácia má byť rovnaká aj v utorok, pre ktorý sú tiež vydané výstrahy.

Problémy v hlavnom meste

Problémy s hustým snežením mali dnes nielen vodiči v autách, ale aj v prostriedkoch hromadnej dopravy. Na bratislavskom Prístavnom moste v smere na Dolnozemskú ulicu zapadli dva autobusy, vyťahovala ich ťažká technika.

Problémy mali aj trolejbusy jazdiace na Palisády. Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková. Hromadná doprava sa nevyhla ani "ťukancom", podľa Stanekovej však nezaznamenali žiadne škody ani zranenia.

Od rána hlásil bratislavský dopravca aj výrazne meškania, tie sa pohybovali od 15 do 70 minút. Do kopcovitejších častí Bratislavy MHD nejazdila vôbec.

Ako informovala Staneková, doprava na Dlhé diely, Kramáre či Kolibu je už obnovená a cesty sú prejazdné. Linka č. 147 na trase Hodžovo námestie - Búdková ešte nepremáva, podľa Stanekovej aj doprava na tejto linke bude v krátkom čase obnovená.

Problémy so snehom mali aj vodiči v autách, bratislavskí policajti od 06:00 do 11:00 zaznamenali 15 škodových udalostí a jednu dopravnú nehodu. "Najčastejšou príčinou nehôd a škodových udalostí bolo neprispôsobenie rýchlosti stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam," informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár.


02 bb.jpg

Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné

Na cestách v Banskobystrickom kraji sa dnes od 7:00 do 15:00 stalo 11 dopravných nehôd a 17 škodových udalostí. Informovala o tom banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová s tým, že nehody si pravdepodobne nevyžiadali žiadne vážne zranenia, bližšie informácie však bude mať v utorok.

„Situácia na horských priechodoch je v porovnaní s dopoludním nezmenená – Donovaly a Šturec sú pre vozidlá dlhšie než 10 metrov uzavreté, Čertovica je prejazdná len pre vozidlá so snehovými reťazami,“ dodala Faltániová. Pripomenula, že na zasnežených vozovkách treba viesť vozidlá maximálne sústredene a opatrne.

Situácia v Trenčianskom kraji sa komplikuje

Dopravná situácia na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja sa začína komplikovať. Spôsobilo to husté sneženie, ktoré sa z juhu Slovenska rozšírilo aj na sever.

Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, na diaľnici D1 v oboch smeroch v úseku Horná Streda – Ilava obmedzila polícia pre husté sneženie maximálnu rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu.

"Cesta 1/50 v smere od Handlovej na Žiar nad Hronom je v Handlovej, časť Nová Lehota, neprejazdná v obidvoch smeroch pre kamiónovú dopravu. V uvedenom úseku sneží, preto žiadame vodičov o zníženie rýchlosti a zvýšenie opatrnosti. Premávku riadi polícia," informovali z Operačného strediska KR PZ v Trenčíne.

Trnavskí cestári v noci posýpali, teraz odhŕňajú

Všetky cesty v Trnavskom kraji sú napriek hustému sneženiu zjazdné. Cestári ich v noci posypali, od rána sneh odhŕňajú. Informoval o tom Milan Baláž zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja.

Najviac sneží v okolí Trnavy, v teréne sú podľa Baláža všetky dostupné mechanizmy, ktoré zverené úseky neustále odhŕňajú. Žiadne problémy nemajú cestári zatiaľ hlásené ani z horského priechodu Biela hora medzi Trstínom a Jablonicou.

Cestári v Trnavskom samosprávnom kraji zabezpečujú zjazdnosť 1 877 kilometrov ciest, z toho 263 km ciest I. triedy na objednávku Slovenskej správy ciest. Správa a údržba ciest TTSK má k dispozícii 43 vlastných a deväť zmluvne zabezpečených sypačov s radlicou.

Z operačného plánu zimnej údržby vyplýva, že cestári majú v troch strediskách v kraji k dispozícii 256 zamestnancov, vrátane riadiacich pracovníkov. Na zimu majú zabezpečených viac ako 6 000 ton posypových materiálov.

Nitra: Pre husté sneženie pribúdajú nehody

Na celom území Nitrianskeho kraja dnes sneží, čo komplikuje situáciu na cestách. Aktuálne zapadol na ceste medzi obcami Žemberovce – Hontianske Trsťany v smere na Dudince odhŕňač snehu, čakajú na frézu. Premávku riadi polícia a odklon vedie cez obec Demandice. V meste Nitra zapadli v zákrute na Bratislavskej ceste v smere na severný obchvat Nitry tri kamióny, na mieste riadi dopravu polícia.

Od rána sa stalo niekoľko dopravných nehôd na rýchlostnej ceste R1, a to na 43. kilometri od Nitry v smere na Banskú Bystricu a tiež na 27,5 kilometri v smere na Bratislavu, kde sa prevrátilo osobné auto. O 7:15 sa na Seleneckom kopci v smere Nitra - Veľký Lapáš skrížili tri nákladné autá.

Vodiči si museli na kolesá dať reťaze, dopravu na mieste riadila polícia, prejazd je už bez zdržania. Ako ďalej informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Nitra, na ceste R1 sa v smere Nitra – Banská Bystrica na 52. kilometri vozidlo otočilo do protismeru, ďalšia nehoda sa stala pri benzínovom čerpadle OMV v Nitre – Dražovciach.

Na východe sneh aj dážď so snehom

V Prešovskom kraji od popoludňajších hodín takmer na celom území snežilo, pri Humennom padal dážď so snehom. Od 13:45 je na diaľnici D1 Košice - Prešov pre súvislú vrstvu snehu na vozovke znížená rýchlosť jazdy na 100 kilometrov za hodinu. Sneh pri Prešove už ustal. Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili rýchlosť a spôsob jazdy poveternostným podmienkam a aktuálnemu stavu ciest.

Podľa Miroslava Milého zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja sú všetky cesty zjazdné. Problémy robia kamióny na horských priechodoch v okresoch Poprad, Levoča a Stará Ľubovňa, aktuálne v okolí Vernára v okrese Poprad.

Hasiči od rána zasahovali pri piatich dopravných nehodách, ktoré si nevyžiadali vážnejšie zranenia. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Vravec, po kolízii osobného auta s kamiónom pri Giraltovciach bola cesta od 8:30 uzavretá asi dve hodiny.

Podľa predbežných zistení vodič z osobného auta vyviazol z tejto dopravnej nehody s menšími zraneniami. Pri obci Vechec v okrese Vranov sa zrazili dve osobné autá. Na streche skončilo auto pri obci Matovce v okrese Svidník. Ďalšie nehody sa stali v okresoch Stará Ľubovňa a Levoča, ani tu neboli ťažké zranenia.

03 bb.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok