Severná Kórea pokračuje v provokáciách. Do svojich vôd vypálila dve balistické strely

ta3 čtk
8.10.2022 22:36

Severná Kórea vypálila ďalšie dve balistické strely smerom do svojich východných vôd. Oznámila to juhokórejská armáda. Severná Kórea tak uskutočnila už siedme kolo testov balistických striel za posledné dva týždne.

Odpal sa odohral niekoľko hodín po tom, čo Spojené štáty a Južná Kórea ukončili nové kolo námorných cvičení pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Do manévrov sa zapojila okrem iného americká lietadlová loď Ronald Reagan, napísala agentúra AP.

Odpálenie striel potvrdil aj námestník japonského ministra obrany Toširo Ino. Dodal, že mohlo ísť o balistické strely vypálené z ponorky. Juhokórejské testy označil za "úplne neprijateľné", ohrozujú podľa neho regionálnu i medzinárodnú bezpečnosť.

Ino tiež uviedol, že obe strely leteli zhruba 350 kilometrov, kým spadli do vôd medzi Kórejským polostrovom a japonskou výlučne ekonomickou zónou.

Severokórejská armáda v sobotu varovala pred negatívnymi dôsledkami, aké môže mať pre regionálnu bezpečnosť premiestnenie americkej lietadlovej lode do blízkosti Kórejského polostrova. Svoje testy balistických striel z posledných týždňov obhajovala ako "oprávnenú reakciu" na zastrašujúce vojenské cvičenia nepriateľov, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok