Putin podpísal dekrét, ktorý previedol Sachalin 1 pod ruskú správu. Ťažba ropy od začiatku vojny výrazne klesla

TA3 ČTK
8.10.2022 17:56

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý prevádza prevádzku projektu na ťažbu ropy a zemného plynu Sachalin 1 na novovytvorený ruský podnik. Dekrét dáva ruskej vláde právo rozhodnúť, či si na ruskom Ďalekom východe budú môcť zachovať svoje podiely zahraničné firmy.

Putin podpísal dekrét, ktorý previedol Sachalin 1 pod ruskú správu. Ťažba ropy od začiatku vojny výrazne klesla
Twitter/Andrej Poleščuk

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg. Projekt doteraz prevádzkovala americká spoločnosť Exxon Mobil, ktorá v ňom vlastní tridsaťpercentný podiel. 

Exxon Mobile už začiatkom augusta uviedol, že sa chystá previesť svoj podiel na "inú stranu". Jeho partnermi v projekte sú ruská firma Rosnefť, indická ONGC Videsh a japonská Sodeco. Ťažba ropy v rámci projektu Sachalin 1 pred začiatkom ruského útoku na Ukrajinu dosahovala 220 000 barelov denne, tento rok v júli však klesla na iba 10 000 barelov denne, píše Reuters.

Putin už v lete podpísal podobný dekrét, ktorým previedol na novovytvorenú ruskú spoločnosť práva k rozsiahlemu plynárenskému projektu Sachalin 2, v ktorom majú podiely britsko-holandská spoločnosť Shell a japonské firmy Mitsui a Mitsubishi.

Rusko schválilo žiadosti oboch japonských firiem, aby získali podiel v novom prevádzkovateľovi. Shell však označil za "úplne nepravdepodobné", že by takýto podiel prevzal, napísala agentúra Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok