Biely dom a Pentagón sa zhodujú: Neevidujeme žiadne náznaky, že by sa Rusko pripravovalo použiť jadrové zbrane

ta3 TASR
7.10.2022 19:39

Spojené štáty neevidujú žiadne náznaky, že by sa Rusko pripravovalo v blízkej budúcnosti použiť jadrové zbrane. Vyhlásil to v piatok Biely dom po tom, čo prezident Joe Biden vo štvrtok varoval svet pred jadrovým "armagedonom".

pentagon (SITA AP)
SITA/AP

"Nevidíme dôvod na úpravu našej strategickej jadrovej pozície," uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Biden počas štvrtkovej zbierky na podporu kandidátov Demokratickej strany do Senátu povedal, že svet aktuálne čelí najväčšej hrozbe "armagedonu" od kubánskej raketovej krízy z roku 1962. Ruský prezident Vladimir Putin pritom podľa jeho slov "nežartuje, keď hovorí o použití taktických jadrových, biologických či chemických zbraní".

Na otázku, či bol Bidenov výrok založený na nejakých nových poznatkoch tajných služieb, odpovedala hovorkyňa záporne. Podobné vyhlásenie ako Biely dom vydal v piatok aj Pentagón. Ruskí predstavitelia na Bidenove vyjadrenia zatiaľ oficiálne nereagovali.

Britská televízia Sky News v piatok citovala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý na novinársku otázku počas neformálneho summitu EÚ v Prahe ohľadne Bidenovho výroku odpovedal, že "o takýchto veciach musíme hovoriť s rozvahou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok