František Šebej bude vo voľbách kandidovať za Most-Híd

TASR, foto: TASR
2.11.2011 14:14

Bývalý člen OKS a súčasne poslanec Národnej rady SR František Šebej bude v marcových predčasných parlamentných voľbách opäť kandidovať za Most-Híd.

František Šebej bude vo voľbách kandidovať za Most-Híd

Vstúpiť do strany sa nechystá, no v budúcnosti to nevylučuje. Ak sa pre tento krok rozhodne, bugárovci budú radi. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Béla Bugár a František Šebej. "Je veľmi dobré, keď dokážu v našom prípade Slováci a Maďari či iné menšiny pracovať na spoločnej veci aj v rámci kandidátky. Spolupráca je dôležitá najmä v čase, kedy narastá v Európe nacionalizmus. A preto som ponuku opätovne kandidovať na kandidátke Mostu-Híd prijal. V kľúčových veciach sme nikdy nemali žiadny sporný bod, či už sa jedná o menšinové práva alebo o transparentnosť, medzinárodné vzťahy, vzťahy v EÚ," vysvetlil svoje rozhodnutie Šebej.

Potvrdil, že hoci v súčasnosti sa otázke vstupu do strany Most-Híd nevenuje, v budúcnosti to nevylučuje.      Bugár ocenil spoluprácu so Šebejom v rámci parlamentu a poslaneckého klubu. "Všetky naše spoločné kroky boli v prospech voličov, čomu bol nápomocný aj pán Šebej," vyhlásil predseda Mostu-Híd.

Dodal, že pre stranu je dôležité aj medzinárodné postavenie Slovenska. "A v tejto záležitosti aj naši zahraniční kolegovia považujú pána Šebeja za odborníka. Tu chceme jeho skúsenosti naďalej využívať a ponúkli sme mu aj miesto na kandidátke. Sme veľmi radi, že ide s nami spolupracovať," doplnil Bugár s tým, že ak sa Šebej v budúcnosti rozhodne vstúpiť do strany, v Moste-Híd budú radi.

Na kandidačnej listine bugárovcov sa objavia aj iné slovenské tváre. Opäť by mal kandidovať vicepremiér Rudolf Chmel. Ako bude vyzerať kandidátka Bugár nepovedal. Rozhodnúť by sa o nej malo na konci novembra. Politické subjekty môžu podávať kandidátky do 11. decembra.

Šebej bol ešte donedávna členom strany OKS. Z tej pre názorové rozdiely s kolegami odišiel. V minuloročných parlamentných voľbách kandidoval Šebej na kandidátke Mostu-Híd spolu kolegami z OKS Petrom Zajacom, Petrom Osuským a Ondrejom Dostálom. Títo traja sa však už na kandidátke bugárovcov neobjavia. Dôvodom je podľa Bugára ich účasť na páde vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a tiež ich vyhranené postoje, ktoré bránia prijímať zdravé kompromisy. Šebej podľa Bugára Radičovej vládu nepoložil. "Hlasoval tak, aby to neurobil a hlasoval spolu s klubom," povedal Bugár.

Predčasnými voľbami sa skráti funkčné obdobie vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) o viac ako dva roky. K tomuto kroku pristúpi Slovensko kvôli eurovalu. Radičovej kabinet padol práve pri jeho schvaľovaní v parlamente. Strana SaS a trojica poslancov z hnutia Obyčajní ľudia a z OKS euroval odmietli podporiť, čím nevyslovili dôveru vláde. Hlasovania boli totiž spojené. Koalícia sa následne dohodla na podpore eurovalu s opozičným Smerom-SD, no musela pristúpiť na predčasné voľby. Uskutočnia sa 10. marca budúceho roka.

Pozrite si tlačovú besedu predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára a Františka Šebeja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok