Francúzske stíhačky zaútočili v Mali na základňu islamistov, lietadlá vysiela aj Británia

TA3 TASR
13.1.2013 19:07

Francúzske letecké jednotky, ktoré v rámci intervencie v západoafrickom Mali ostreľujú pozície islamistických povstalcov, dnes pri operácii v meste Gao na severe krajiny nasadili aj stíhacie lietadlá typu Rafale. Informovalo o tom dnes v Paríži francúzske ministerstvo obrany.

Francúzske stíhačky zaútočili v Mali na základňu islamistov, lietadlá vysiela aj Británia
SITA

Francúzska letka zasiahla výcvikovú základňu povstalcov, jej sklady logistického materiálu a zariadení, ako aj infraštruktúru, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany, ktoré potvrdzuje výpovede očitých svedkov útoku.

Tí informovali, že francúzske lietadlá počas bojovej operácie v meste Gao zasiahli miestne letisko a budovu, ktorá slúžila ako hlavný štáb islamistickej polície, ako aj vojenskú základňu.

Francúzsky prezident Francois Hollande povolil letecké útoky v Mali v piatok po tom, ako sa islamistické jednotky kontrolujúce severe krajiny vydali na juh, pričom sa zmocnili mesta Konna. Medzičasom túto lokalitu malijská vládna armáda dobyla.


K francúzskym jednotkám a malijskej armáde sa v dohľadnom čase pridajú aj jednotky západoafrického regionálneho združenia ECOWAS. Ally Coulibaly, minister zahraničných vecí Pobrežia Slonoviny, ktoré tento polrok predsedá ECOWAS, dnes vyhlásil, že jeho krajina "sa nemôže obrátiť chrbtom k zhoršujúcej sa situácii v Mali".


Dodal, že na pomoc Mali v jeho snahách zachovať územnú celistvosť štátu vyšlú svoje jednotky aj Burkina Faso, Niger a Senegal. Coulibaly uviedol, že presun jednotiek ECOWAS do Bamaka sa začne ešte dnes.


Ako informuje agentúra DPA, na budúcu sobotu sa v Abidjane, metropole Pobrežia Slonoviny, uskutoční summit ECOWAS venovaný situácii v Mali.

Podľa dnešných správ DPA Británia avizovala pomoc malijskej vládnej armáde v podobe dopravných lietadiel a vybavenia. Spojené štáty svoju účasť a formy pomoci zvažujú.

Intervencia zahraničných jednotiek v Mali prichádza zhruba rok po tom, ako sa ozbrojenci z kmeňa Tuarégov a islamistickí povstalci zmocnili mesta Timbuktu a dvoch ďalších lokalít na severe Mali, kde odvtedy začali presadzovať zákony islamského práva šaría, vrátane uplatňovania trestov ako kameňovanie či odtínanie končatín. Pôvodne chceli na obsadenom území vyhlásiť nezávislý štát, ale od tohto zámeru upustili.

Mali, bývalá francúzska kolónia, v súvislosti s vývojom situácie v krajine požiadala Paríž o vojenskú pomoc proti islamistom blízkym al-Káide.


Malijské obyvateľstvo podľa DPA väčšinou víta francúzsku intervenciu, ale mnohí si želajú, aby to boli práve malijské vládne jednotky, kto bude viesť vojenskú operáciu proti ozbrojencom napojeným na al-Káidu.


Francúzsko v súvislosti so svojou intervenciou v Mali posilnilo bezpečnostné opatrenia v krajine v obave z možných útokov islamistov ako odvety za angažovanie sa francúzskych vojakov v západnej Afrike.

Paríž začal aj repatriáciu svojich asi 6000 občanov z Mali.

Alžírsko otvorilo svoj vzdušný priestor pre francúzske stíhačky

Alžírsko povolilo Francúzsku využitie svojho vzdušného priestoru na prelety jeho lietadiel do Mali, kde francúzske jednotky v rámci intervenčnej operácie pomáhajú vládnej armáde zastaviť postup islamistov na juh krajiny. Uviedol to dnes v Paríži francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. 

Ako pripomína agentúra Reuters, stalo sa tak v deň, keď francúzske stíhacie lietadlá typu Rafale prvýkrát počas francúzskej intervencie podnikli misiu na severe Mali a ostreľovali tam pozície povstalcov, pričom v meste Gao zasiahli výcvikovú základňu povstalcov, ich sklady logistického materiálu a zariadenia, ako aj infraštruktúru.

Fabius pre spravodajskú televíziu LCI dodal, že Alžírsko je pripravené uzavrieť svoje hranice v prípade, že sa zóna konfliktu v Mali presunie viac na sever.


Alžírsko má s Mali asi 2000 kilometrov dlhú spoločnú hranicu, preto sa obáva, že vojenská ofenzíva malijskej armády a jej spojencov zo západnej Afriky a Francúzska by mohla islamistov napojených na teroristickú sieť al-Káida vytlačiť z ich bášt na severe Mali do susedných regiónov.


Vláda v Alžíri má v súvislosti s vývojom situácie v Mali obavy aj z prílevu utečencov, ak sa malijskí
Tuarégovia vydajú hľadať bezpečie do oblastí ležiacich viac na sever. 

Ako agentúru Reuters informovali nemenované bezpečnostné zdroje v Alžírsku oboznámené so situáciou, alžírska hranica s Mali je už uzavretá.


Alžírsko, vplyvný štát v severoafrickom regióne, sa snažil presadiť diplomatické riešenie situácie v Mali a nepodporoval intervenciu vojsk západoafrického regionálneho združenia ECOWAS, prípadne aj ďalších štátov.

Situácia v Mali sa však zmenila po tom, ako islamisti začali rýchlo a úspešne postupovať na juh. Podľa francúzskych zdrojov za takých podmienok by bolo dobytie malijskej metropoly Bamako povstaleckými jednotkami otázkou jedného-dvoch dní.


Samotné Alžírsko na svojom území vedie dlhoročný boj s islamistami. Okrem toho, ako pripomína Reuters, islamistickí povstalci na severe Mali vzali za rukojemníkov troch alžírskych diplomatov.

Británia vysiela do Mali dve nákladné lietadlá

Britská vláda poskytla pre potreby vojenskej operácie v Mali dve nákladné lietadlá typu C17. Informovala o tom dnes britská spravodajská spoločnosť BBC.

Prvé z lietadiel pristálo dnes podvečer v Paríži, odkiaľ do Mali v pondelok prepraví obrnené vozidlá a ďalšie vybavenie pre francúzske jednotky, ktoré sa pridali k malijskej armáde, aby zastavili postup islamistických jednotiek na juh Mali.

Druhé nákladné lietadlo pristane v Paríži dnes neskoro večer a na rozdiel od prvého stroja v najbližších dňoch podnikne niekoľko letov medzi Parížom a Mali.


Každé z lietadiel je schopné prepraviť viac ako 77.000 kilogramov nákladu, vrátane vrtuľníkov či obrnených vozidiel.


Britský minister pre záležitosti Afriky Mark Simmonds uviedol, že zatiaľ nie sú plány na rozšírenie účasti Británie na bojových operáciách v Mali, do ktorých sa na základe žiadosti tamojšej vlády zapojilo Francúzsko.

Počas budúceho týždňa sa očakáva aj pomoc armád členských krajín združenia západoafrických štátov ECOWAS.


Simmonds v rozhovore pre televíziu Sky News vysvetlil motiváciu rozhodnutia britskej vlády tým, že sever Mali ovládol "neprijateľný režim, za ktorého dochádza k znásilňovaniu a ktorý núti deti, aby bojovali na jeho strane".


Vyslanie britských nákladných lietadiel na pomoc francúzskym jednotkám v Mali je výsledkom dohody dosiahnutej počas telefonického rozhovoru medzi britským premiérom Davidom Cameronom a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorý sa uskutočnil v noci na dnes, informoval úrad britského premiéra.


Obaja politici sa zhodli, že situácia v Mali predstavuje vzhľadom na aktivity teroristov v oblasti reálnu hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť.

Britská rada pre národnú bezpečnosť sa bude situáciou v Mali zaoberať na svojom utorkovom zasadaní, informovala BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok