Ukrajina oslobodila vyše 400 kilometrov štvorcových svojho územia spod ruskej okupácie

ta3 ČTK
6.10.2022 17:15

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili od ruskej okupácie od začiatku októbra vyše 400 kilometrov štvorcových územia Chersonskej oblasti. Podľa ukrajinských médií to vo štvrtok vyhlásila hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinskej armády Natalalija Humenjuková.

Postup pokračuje. Ukrajina pri Lymane a Chersone napreduje, dokonca vraj vstúpila do Luhanska
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu novinárom povedal, že v Charkovskej oblasti Ukrajinci počas dvoch týždňov postúpili pri protiofenzíve proti ruským inváznym silám až o 55 kilometrov.

"Smery neuvádzame, ale od okupantov bolo oslobodených vyše 400 kilometrov štvorcových Chersonskej oblasti. A postupujeme ďalej," uviedla Humenjuková, pričom sa podľa serveru Ukrajinska pravda vyjadrila k postupu ukrajinských síl na juhu krajiny od začiatku októbra.

V niektorých smeroch sa podľa hovorkyne frontová línia posunula až o 20 kilometrov. Humenjuková dodala, že celkovo je situácia naďalej ťažká a vyvíja sa veľmi dynamicky.

Hromov potom podľa agentúry Reuters povedal, že ukrajinské ozbrojené sily od 21. septembra dobyli späť 93 obcí a oslobodili vyše 2400 kilometrov štvorcových území od ruskej okupácie v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Ruské jednotky sa podľa neho snažia spomaliť ukrajinský postup z nedávno oslobodeného Kupjansku v smere na Svätove. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne overiť.

Ukrajinské sily postupujú na severovýchode a juhu krajiny v rámci protiofenzívy, o ktorej prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že v nej dosiahli veľký a rýchly pokrok. Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej analýze uviedol, že ukrajinská protiofenzíva v Charkovskej oblasti ani po mesiaci úspešných operácií nekulminovala a postupuje teraz do západnej časti Luhanskej oblasti.

Ukrajinská pravda zároveň napísala, že ruské letectvo dnes podniklo raketový útok na Ukrajinu z bieloruského územia, čo sa podľa predstaviteľov ukrajinskej armády stalo prvýkrát od konca augusta. Ruské lietadlá podľa nich vyslali rakety na Chmelnyckú oblasť. Podľa ruskej služby stanice BBC si údery nevyžiadali žiadne obete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok