Izraelská polícia odstránila palestínsky tábor v sektore E-1 na Západnom brehu

TASR
13.1.2013 17:35

Izraelská polícia dnes zbúrala stanový tábor, ktorý palestínski a zahraniční aktivisti koncom týždňa postavili na Západnom brehu na pozemku určenom izraelskou vládou na výstavbu nových bytov pre židovských osadníkov.

Izraelská polícia odstránila palestínsky tábor v sektore E-1 na Západnom brehu
SITA

Sektor E-1 spája východný Jeruzalem so židovským mestom Ma'aleh Adumim. Práve túto oblasť izraelská vláda určila na výstavbu 3000 nových domov pre židovských osadníkov. Plán je reakciou Izraela na zmenu štatútu palestínskych území na pôde OSN, ale narazil na ostrú kritiku svetového spoločenstva, vrátane západných spojencov Izraela. Palestínčania sa obávajú, že izraelské plány na výstavbu vážne ohrozia ich snahu vybudovať palestínsky štát, keďže nová zástavba v sektore E-1 by de facto izolovala severnú časť okupovaného územia od južnej a ohrozila by zámery Palestínčanov vyhlásiť východnú časť Jeruzalema za ich hlavné mesto.

Aktivisti nazvali svoj tábor Slnečná brána a označili ho za novú palestínsku dedinu. Pred tým, ako sa do spornej oblasti dnes nadránom presunulo asi 500 izraelských policajtov, vyhlásil Izrael sporný sektor za uzavretú vojenskú zónu. 

Policajti pri zásahu narazili na pasívny odpor demonštrantov, ktorých potom zo stanového tábora odviezli autobusmi, spresnil hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld, ktorý odmietol tvrdenia niekoľkých aktivistov, že viacero demonštrantov bolo pri policajnom zásahu zranení a museli ich dopraviť do nemocnice.


Podľa Rosenfelda zásah sa zaobišiel bez "nezvyčajných udalostí a zranení". Polícia nepoužila ani slzotvorný plyn, ani iné prostriedky na rozohnanie davu.


Palestínsky politik Mustafa Barghútí, ktorý bol medzi demonštrantami, sa však sťažoval na hrubé zaobchádzanie policajtov s demonštrantami. Informoval, že pri incidentoch ich bolo viacero zranených, vrátane jeho samého.


Barghútí v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra obvinil izraelskú vládu, že umožňuje osadníkom, aby odcudzili palestínsku pôdu a stavali si na nej svoje domy, a pritom "Palestínčania sú zatýkaní", keď "stojíme na našej vlastnej pôde".


Zrušenie stanového tábora označil za bezprecedentnú diskrimináciu a prejav útlaku a vyslovil predpoklad, že zásah izraelskej polície súvisí so snahou premiéra Benjamina Netanjahua vyhrať blížiace sa parlamentné voľby za každú cenu - "zabíjaním Palestínčanov v Gaze a teraz naším zatýkaním".

Barghútí avizoval, že Palestínčania budú ďalej stavať podobné stanové tábory a označil to za novú taktiku proti izraelským plánom na výstavbu na okupovanom Západnom brehu.

Strana Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása odsúdila odstránenie stanového tábora na Západnom brehu ako "hanebný zločin".

Premiér Netanjahu na dnešnej schôdzi jeho vlády v Jeruzaleme vysoko vyzdvihol zásah polície a označil ho za "excelentnú operáciu".


"Nikomu nedovolíme, aby ohrozil prepojenie medzi Jeruzalemom a Ma'aleh Adumimom," zdôraznil.

Izraelský Najvyšší súd v piatok rozhodol, že stanový tábor smie byť na mieste šesť dní, ale demonštrantov medzičasom informovali, že nariadenie o odstránení tábora sa týka stanov, nie ľudí. V reakcii na súdny verdikt vláda vyzvala súd, aby vzhľadom na "bezpečnostné potreby" revidoval svoj verdikt, keďže prítomnosť demonštrantov v oblasti by podľa nej mohla viesť k vážnemu narušeniu verejného poriadku.
Po odstránení tábora v sektore zostala hliadkovať izraelská pohraničná stráž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok