Atentát na Duginovú majú podľa USA na svedomí Ukrajinci, uviedol The New York Times

ta3 ČTK
5.10.2022 22:22

Americké spravodajské služby sa domnievajú, že časť ukrajinskej vlády schválila augustový bombový útok, pri ktorom zahynula dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina, píše americký denník The New York Times. Dvadsaťdeväťročná Darja Duginová zomrela 21. augusta pri explózii auta neďaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB z činu obvinila ukrajinské spravodajské služby. Kyjev zapojenie svojich občanov či spravodajských služieb do atentátu dôrazne odmietol.

Atentát na Duginovú majú podľa USA na svedomí Ukrajinci, uviedol The New York Times
AP Photo/Dmitry Serebryakov

Dvadsaťdeväťročná Darja Duginová zomrela 21. augusta pri explózii auta neďaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB z činu obvinila ukrajinské spravodajské služby. Kyjev zapojenie svojich občanov či spravodajských služieb do atentátu dôrazne odmietol.

Spojené štáty sa na útoku nijako nepodieľali, či už poskytnutím spravodajských informácií alebo inej pomoci, píše NYT s odkazom na nemenovaných amerických činiteľov. Americkí predstavitelia tiež poznamenali, že o operácii nevedeli vopred a že by sa proti zabitiu Duginovej postavili, keby sa s nimi konzultovalo. Po atentáte americkí predstavitelia podľa zdrojov NYT svojich ukrajinských náprotivkov napomenuli.

Hodnotenie ukrajinskej účasti na útoku, o ktorom médiá doteraz neinformovali, dostala americká vláda minulý týždeň. Ukrajina bezprostredne po útoku odmietla, že by sa na atentáte podieľala, a vysoko postavení ukrajinskí predstavitelia toto tvrdenie zopakovali, po vyzvaní na na hodnotenie amerických spravodajských služieb.

Hoci Rusko na atentát nijako konkrétne neodpovedalo, Spojené štáty sa obávajú, že podobné útoky majú skôr symbolickú hodnotu, ale nemajú vplyv na situáciu na bojisku a mohli by Moskvu vyprovokovať k tomu, aby uskutočnila útoky na ukrajinských činiteľov. Predstavitelia USA sú podľa NYT frustrovaní z netransparentnosti Ukrajiny ohľadom jej vojenských a tajných plánov, najmä na území Ruska.

Od začiatku vojny ukrajinskej bezpečnostnej služby preukázali, že sú schopné preniknúť do Ruska a vykonávať sabotážne operácie. Zabitie Duginovej by však bolo jednou z doteraz najodvážnejších operácií a dokladalo by, že sa Ukrajinci môžu dostať veľmi blízko k prominentným Rusom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok