Mnohonárodná vojenská jednotka NATO na Slovensku je schopná boja, oznámila aliancia

ta3 ČTK
5.10.2022 20:47

Mnohonárodné bojové zoskupenie Severoatlantickej aliancie na Slovensku je teraz schopné bojového nasadenia, uviedla centrála NATO. Jednotka pod českým velením vznikla tento rok na jar v reakcii na rozhodnutie NATO posilniť svoje východné krídlo po ruskej invázii na Ukrajinu.

Slovensko vojaci uniformy 1140 px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Nedávno skončené cvičenie Strong Cohesion (Silná súdržnosť) preukázalo, že vojaci z Česka, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov sú schopní fungovať pod jednotným velením a sú pripravení prevziať svoje povinnosti, uviedlo vo vyhlásení NATO.

Bojové zoskupenie NATO na Slovensku vzniklo v záujme posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie po vojenskej invázii Ruska na Ukrajine. Pozemné jednotky sú umiestnené vo vojenskom priestore Lešť, členovia protivzdušnej obrany potom na leteckej základni Sliač. Na Slovensku je podľa júlových údajov, na ktoré sa odkazuje agentúra DPA, asi 1100 vojakov z ďalších krajín NATO.

Okrem Slovenska bola prítomnosť síl NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu posilnená aj v Poľsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok