Putin nariadil vláde previesť do ruského vlastníctva Záporožskú jadrovú elektráreň

ta3 ČTK
5.10.2022 17:43

Ruský prezident Vladimír Putin nariadil vláde previesť do ruského vlastníctva Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú Rusi okupujú od začiatku marca. Informovala o tom agentúra TASS.

Dekrét ruského prezidenta bol zverejnený v deň, keď šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vyhlásil, že preberá vedenie Záporožskej jadrovej elektrárne.

"Nariaďujem vláde Ruskej federácie zaistiť prijatie jadrových zariadení Záporožskej jadrovej elektrárne a ďalšieho imania nevyhnutného pre jej činnosť do federálneho vlastníctva," hovorí sa v dekréte.

Putin podľa TASS tiež nariadil vláde vytvoriť štátny podnik zaisťujúci bezpečnosť tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Vláda má tiež rozhodnúť o podrobnostiach fungovania elektrárne do roku 2028 a Putin stanovil štatút organizácie, ktorá elektráreň prevádzkuje.

Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin dnes vyhlásil, že preberá vedenie Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne jednotky. Doterajšieho generálneho riaditeľa zariadenia Ihora Murašova podľa ukrajinských úradov zadržala v piatok na niekoľko dní ruská hliadka a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v utorok oznámila, že sa do svojej pôvodnej práce už nevráti.

"Správa elektrárne bola prevedená do Kyjeva počnúc okamihom, keď okupanti uniesli generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova," uviedol Kotin podľa agentúry Ukrinform. Všetky rozhodnutia týkajúce sa prevádzky najväčšej európskej atómovej elektrárne sa podľa neho budú odteraz prijímať v centrále Enerhoatomu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok