Lockout sa oficiálne skončil, liga sa začne 19. januára

SITA TA3
13.1.2013 16:25

Štyri mesiace trvajúca výluka zámorskej hokejovej súťaže NHL sa v sobotu oficiálne skončila a zhustený program profiligy sa môže začať na budúci týždeň.

Vedenie súťaže podpísalo so zástupcami hráčskej asociácie NHLPA memorandum pochopenia, v ktorom sú presne vymedzené podmienky zmluvy, na základe tých sa otvoria tréningové kempy, zostavil sa presný harmonogram súťaže a doladili sa iné detaily. Skrátená sezóna odštartuje 19. januára trinástimi stretnutiami a tímy otvoria svoje kempy už v nedeľu 13. januára. V úvodný hrací deň kanadsko-americkej súťaže teda zasiahne do diania 26 tímov z celkových 30 účastníkov a extrémne skrátená základná časť potrvá presne 99 dní. Základná časť sa skončí 27. apríla a o tri neskôr sa začnú súboje v play-off.

Každý z klubov odohrá po 48 duelov, čo predstavuje porciu 720 stretnutí. Každý deň sa uskutoční minimálne jedno meranie a na 13 zápasov počas jedného dňa sa fanúšikovia môžu tešiť opäť aj v záverečný hrací deň (27. apríla). Úradujúcim držiteľom Stanleyho pohára sú hokejisti Los Angeles Kings, šampión nadchádzajúcej sezóny bude známy najneskôr 28. júna, keď je na programe prípadný siedmy duel finále play-off. Každý tím absolvuje vo svojej divízii po 18 stretnutí - po štyri (dve doma a dve vonku) s dvoma divíznymi rivalmi, päť (tri doma a dva vonku) s ďalším členom "svojej" divízie a päť (dve doma a tri vonku) so zostávajúcim divíznym súperom. Každý klub navyše odohrá po tri zápasy s desiatimi konferenčnými oponentmi, ktorí však nie sú členmi ich divízie. Rokovanie o itinerári NHL medzi zástupcami hráčov a vedením súťaže trvalo niekoľko hodín, obe strany však napokon našli spoločnú reč. V tejto sezóne prišli priaznivci o možnosť vidieť 510 zápasov vrátane duelu pod holým nebom Winter Classic a tiež Zápasu hviezd. Doposiaľ posledná výluka bola v ročníku 2004/2005, vtedy sa však neuskutočnila celá sezóna. Počas nasledujúcich piatich dní sa neodohrá ani jeden predsezónny prípravný duel medzi členskými tímami NHL.

Majitelia klubov zámorskej súťaže sa dohodli na podmienkach novej 10-ročnej dohody medzi
NHL a NHLPA už v stredu, čakalo sa na spečatenie zmluvy podpismi. Hráčske elektronické hlasovanie o kontrakte sa začalo vo štvrtok, hokejisti mali možnosť vyjadriť sa k návrhu novej kolektívnej zmluvy do sobotňajšej rannej ôsmej hodiny miestneho času (14.00 h SEČ). NHLPA súhlasila s desaťročnou platnosťou novej kolektívnej zmluvy, ktorú môže každá strana vypovedať po ôsmom roku. Vedenie súťaže už skôr súhlasilo s požiadavkou protistrany, aby kluby mohli predčasne ukončiť zmluvu a vyplatiť z nej mimo rozpočtu s platovým stropom až dvoch hráčov. Počas rokovaní, ktoré prebehli počas uplynulej soboty a v nedeľu nadránom sa hovorilo o platovom strope pre sezónu 2013/2014. Ten napokon zostane zachovaný na úrovni ako v minulom ročníku, teda 64,3 milióna dolárov. Liga týmto krokom vyhovela požiadavke hráčov. Spodná hranica platového stropu bude 44 miliónov USD. Hráčske zmluvy sa budú môcť podpisovať na maximálne sedem rokov, ak však hokejista predlžuje kontrakt so svojim doterajším zamestnávateľom, tak ešte o rok dlhšie. Platové rozpätie jednotlivých kontraktov počas ich trvania sa bude môcť meniť o maximálne 35 percent.

Program úvodného hracieho dňa (sobota 19. januára):
Philadelphia - Pittsburgh
Winnipeg - Ottawa
Los Angeles - Chicago
Boston - New York Rangers
Montreal - Toronto
New York Islanders - New Jersey
Tampa Bay - Washington
Florida - Carolina
St. Louis - Detroit
Nashville - Columbus
Dallas - Phoenix
Minnesota - Colorado
Vancouver - Anaheim

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok