Rusko hrozí jadrovými zbraňami. Sú tri možnosti, ako by ich mohlo použiť, myslí si exminister obrany

ta3
5.10.2022 16:00

Moskva sa vyhráža použitím jadrových zbraní na Ukrajine. USA varujú, že ak by k tomu došlo, odpoveď Západu bude jednoznačná a razantná. Do akej miery je reálna hrozba jadrového konfliktu? O tejto téme sme sa v relácii ta3 Tak takto?! rozprávali s bývalým ministrom obrany a riaditeľom Inštitútu pre Centrálnu Európu Martinom Fedorom.

Rusko hrozí jadrovými zbraňami. Sú tri možnosti, ako by ich mohlo použiť, myslí si exminister obrany
TASR - Jakub Kotian

Ak Moskva použije jadrové zbrane, USA a ich spojenci zničia ruské vojská na ukrajinskom území aj na Kryme a potopia čiernomorskú flotilu. Takto znie odpoveď Západu Kremľu, ktorý vraj vyslal k hraniciam Ukrajiny vlak so zariadeniami, ktoré využíva nukleárna divízia ruskej armády. Okrem neho v Kurskom mori operuje ponorka Belgorod. Tá by na palube mohla mať podmorské jadrové torpédo Poseidon, ktoré by dokázalo zasiahnuť a zničiť veľké aj aglomerácie na území Spojených štátov. 

Exminister pripustil, že v súčasnosti prebieha horúca diskusia o tejto hrozbe, "ktorú na jednej strane netreba preceňovať, ale na druhej ani podceňovať". Rétoriku, ktorú volí Moskva nebolo podľa neho počuť desaťročia.

Martin Fedor tvrdí, že použitie zbraní hromadného ničenia nebolo v konfliktoch medzi mocnosťami nikdy považované za reálnu možnosť, pretože by to neprinieslo víťaza. Preto je to skôr používané ako nástroj politického nátlaku, uviedol. "Okrem horúcej vojny dnes sledujeme aj vojnu propagandy a nátlaku," povedal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok