Budú s Ruskom navždy, budú vrátené, vyhlásil Peskov o oblastiach, z ktorých Rusi ustúpili

ta3 čtk
5.10.2022 13:58

Sťahovanie ruských vojakov z oblasti, o ktorých Moskva predtým tvrdila, že už budú navždy ruské, nepredstavuje rozpor. Podľa agentúry TASS to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na otázku týkajúcu sa ruského ústupu z viacerých miest na Ukrajine vrátane stiahnutia od Lymanu v Doneckej oblasti, ktoré Moskva ohlásila len deň po tom, čo prezident Vladimír Putin podpísal v Kremli zmluvu o pripojení tohto regiónu k Rusku s predstaviteľom tamojšej proruskej správy. Západ ani Kyjev ruskú anexiu ukrajinského územia neuznáva.

"Nie je v tom žiadny rozpor. Budú s Ruskom navždy, budú vrátené," odpovedal Peskov na dnešnom brífingu na otázku, či nevidí rozpor v tom, že sa ruskí vojaci stiahli z radu obcí, ktorých obyvateľov predtým Moskva uisťovala, že už budú "navždy s Ruskom".

Heslá ako "Navždy s Ruskom" a "Svoje neopúšťame" sa napokon objavovali na demonštráciách na podporu hlasovania o pripojení niekoľkých ukrajinských území k Rusku, ktoré Moskva narýchlo zorganizovala a ktorých výsledky teraz odôvodňuje anexiu týchto oblastí. K účasti na demonštráciách boli podľa nezávislých ruských médií nútení študenti a pracovníci verejných inštitúcií, pričom niekedy vraj boli za účasť ponúkané peniaze.

V sobotu Moskva priznala stiahnutie ruských jednotiek od strategického Lymanu v Doneckej oblasti. Podľa ukrajinskej armády okrem toho ruskí vojaci v posledných dňoch stratili kontrolu nad radom obcí aj na juhu krajiny v Chersonskej oblasti, ktorú Rusko taktiež vyhlásilo za svoju súčasť. Kyjev ani Západ túto anexiu neuznávajú a ako nelegitímne odmietajú aj vynútené hlasovanie, ktoré jej predchádzalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok