Samosprávy aj odbory vyzývajú na riešenie odchodu zdravotníkov: Situácia je kritická a zdravotníctvu hrozí kolaps

ta3 TASR
5.10.2022 13:15

Zástupcovia zdravotníkov, samospráv, dôchodcov aj odborári vyzývajú troch najvyšších ústavných činiteľov na bezodkladné riešenie systémových zmien súvisiacich s odchodom zdravotníkov. "Situácia je kritická a zdravotníctvu hrozí kolaps, ktorý ohrozí všetkých," uviedli vo výzve.

eutanázia nemocnica lekári doktori 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Poukazujú na to, že je povinnosťou vlády vyriešiť aktuálnu situáciu v prospech občanov. "Uvedomujeme si, že je to dlhodobý problém, ktorý však v súčasnej situácii potrebuje vašu akútnu intervenciu," podotkli zástupcovia vo výzve.

"Myslím si, že situácia je krízová, ale ešte nie kolapsová," uviedol v reakcii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ubezpečil, že s ústavnými činiteľmi pravidelne komunikuje. "V utorok som bol s predsedom Národnej rady SR, pred chvíľou som diskutoval s premiérom," ozrejmil. Pokiaľ to bude nutné, budú podľa jeho slov pripravené a odsúhlasené veci komunikovať spoločne. "Samozrejme, budeme komunikovať aj s celým sektorom vrátane Lekárskeho odborového združenia," doplnil minister.

Okrem iných výzvu podpísali aj predstavitelia sesterskej komory a odborov, komory medicínsko-technických pracovníkov, Asociácie súkromných lekárov, Konfederácie odborových zväzov, Združenia miest a obcí Slovenska či Jednoty dôchodcov na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok