Pád lavíny v Himalájach si vyžiadal najmenej štyri obete, ďalších 26 ľudí je nezvestných

TA3 TASR
4.10.2022 21:23

Najmenej štyria horolezci prišli o život pri utorkovom páde lavíny v Garhválskych Himalájach v severoindickom štáte Uttarákhand. Záchranári stále pátrajú po 26 nezvestných osobách, záchranné akcie však museli z dôvodu nepriaznivého počasia prerušiť. Informovali o tom miestne úrady. Informovala agentúra AFP.

Lhoce Himaláje
wikipedia

Podľa indických médií by však obetí nešťastia mohlo byť až desať, uvádza kanadská stanica CBC. "Lavína zavalila 42 osôb, štyria sú mŕtvi, ďalších 12 sa podarilo zachrániť," uviedla miestna polícia. Dodala, že husté sneženie nateraz znemožnilo ďalšie pátranie.

Skupina horolezcov vrátane siedmich inštruktorov absolvovala výstup v rámci výcviku v tamojšom horolezeckom inštitúte ďaleko od lavínovej oblasti, priblížila polícia.

Miestne úrady uviedli, že pri záchrannej operácii pomáha aj indická armáda. Dodali, že vzdušné sily nasadili v oblasti pri pátraní dva vrtuľníky.

V horských oblastiach Uttarákhandu sú lavíny bežným javom. Vlani vo februári vypukli v tomto indickom zväzovom štáte záplavy po páde ľadovcovo-kamennej lavíny. Počas zosuvu sa totiž ľadovec rozpustil a voda poškodila aj dva vodohospodárske objekty. Povodeň si vyžiadala viac ako 200 obetí.

Témy: India obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok