Alkohol za volantom je pre Slovákov kombinovaná rutina. Psychológ Čajági opísal, prečo ľudia šoférujú opití

ta3/Patrik Guľa
16.10.2022 00:00

Pitie alkoholu má v Európe výrazný historický a genetický význam. Vytvorili sme si predpoklady na jeho vyššiu toleranciu a lepšiu schopnosť ho odbúravať. V Československu bol dokonca alkohol za volantom na istú dobu poľahčujúcou okolnosťou. Rutina pitia alkoholu je pre nás rovnako bežná, ako riadiť auto, uviedol pre ta3 klinický a dopravný psychológ Michal Čajági.

víno pohár alkohol 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Sadá si vodič pod vplyvom alkoholu za volant pre to, že alkohol umocní vrodený nedostatok pudu sebazáchovy, alebo podľa vás alkohol skôr vytvára nový nedostatok takého pudu?

Konzumácia alkoholu nie je pudovou záležitosťou, avšak, alkohol má najprv excitačný a ľahko euforický charakter, ktorý sa postupne do určitej miery zvyšuje. 

Neskôr, pri vyššej úrovni obsahu alkoholu v krvi, pôsobí na rôzne, respektíve všetky, funkčné oblasti mozgu a okrem ovplyvnenia kognitívnych schopností účinkuje aj na štruktúry zodpovedné za afekty a emócie. Dokáže teda odbrzdiť aj nižšie emócie a pudy.

Rizikové bezpečie

Človek koná pudovo. Je mu zima, sadne do auta, naštartuje, zakúri v ňom a odíde domov, do bezpečia, aj keď nebezpečným konaním. Alebo sa pohádajú s partnerom, v afekte ujde z miesta hádky, opäť, neadekvátnym spôsobom, pod vplyvom afektu.

Môžu mať opití vodiči za volantom výčitky už počas šoférovania alebo si uvedomia svoje konanie až po vytriezvení? 

Keď opitého vodiča budeme chápať ako vodiča, ktorý má v krvi viac ako 1 ‰ a pôjde o intoxikáciu, ktorú si vodič navodil kumulovaným pitím a jej kulmináciu dosiahol v čase krátko po dopití posledného pohárika, uvedomujúc si, že vypil väčšie množstvo alkoholu pred jazdou domov alebo do práce, môže ísť o výčitky, že danú situáciu neodhadol. 

Výčitky sú napríklad, že vypil viac, než plánoval alebo, že vôbec pil. Počas tej doby sa jeho možnosti, ako sa dostať do cieľa výrazne zredukovali. Tu však ide skôr o výčitky z možných sankčných následkov, ktoré mu hrozia v prípade, že ho zastaví polícia, než aby si uvedomil, že svojím postupom zvyšuje riziko oveľa závažnejších dopadov, ktorými sú najmä ľudské obete. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok