Európski ministri financií sa dohodli na všeobecnom prístupe k návrhu REPowerEU

ta3 TASR
4.10.2022 16:09

Ministri financií EÚ ECOFIN v utorok v Luxemburgu odsúhlasili svoju pozíciu, všeobecný prístup, k návrhu REPowerEU z dielne Európskej komisie, ktorého cieľom je postupné odstránenie závislosti Únie od dovozu fosílnych palív z Ruska.

Euro kríza financie (SITA)
SITA

V tlačovej správe Rady EÚ sa uvádza, že z praktického hľadiska tento návrh sa snaží pridať kapitolu REPowerEU do národných plánov obnovy a odolnosti členských štátov v rámci ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU), s cieľom financovať kľúčové investície a reformy, ktoré pomôžu dosiahnuť ciele REPowerEU.

Ministri financií vo svojej schválenej pozícii, o ktorej budú rokovať s Európskym parlamentom, upravili pôvod finančných prostriedkov pre REPowerEU, ako aj alokačný kľúč pre dodatočných 20 miliárd eur navrhnutých Európskou komisiou.

Pokiaľ ide o zdroje financovania dodatočných 20 miliárd eur, ECOFIN namiesto dražieb z rezervy stability trhu systému EÚ na obchodovanie s emisiami (ETS) sa rozhodol pre kombináciu zdrojov: 75 % z Inovačného fondu a 25 % z predzásobenia emisnými povolenkami ETS.

Minister financií ČR Zbyněk Stanjura, ktorý rokovaniam ministrov financií predsedal v mene českého predsedníctva v Rade EÚ, uviedol, že prijatie pozície k návrhu REPowerEU je krok vpred pri posilňovaní autonómie Európy od ruských fosílnych palív.

"Chcem poďakovať svojim kolegom za súhlas s významnými ústupkami s cieľom dosiahnuť kompromisné stanovisko. Vzhľadom na geopolitický kontext ruskej agresie proti Ukrajine a vzhľadom na posledné útoky na energetickú infraštruktúru v Európe som si istý, že je potrebné presadzovať rýchlu dohodu o tomto návrhu. České predsedníctvo je odhodlané splniť sľub radikálne prepracovať energetický sektor Únie a ukončiť našu závislosť od dovozu fosílnych palív z Ruska," odkázal Stanjura.

Cieľom Rady EÚ je nespôsobiť narušenie fungovania systému EU ETS a zároveň zabezpečiť dôveryhodný tok príjmov. Ministri financií upravili alokačný kľúč zavedením vzorca, ktorý zohľadňuje politiku súdržnosti, závislosť členských štátov od fosílnych palív, a tiež zvyšovanie investičných cien. Rada ministrov žiada obmedziť povinnosť členských štátov predkladať kapitolu REPowerEU len na prípady, keď chcú požiadať o dodatočné financovanie národných plánov obnovy vo forme pôžičiek od NGEU, nenávratnej podpory z nových príjmov alebo novo prenesených prostriedkov z programov spoločného riadenia. Ministri nepodporili aktualizácie nahor maximálneho finančného príspevku.

Ministri okrem toho povolili zahrnúť do osobitnej kapitoly REPowerEU aj opatrenia, ktoré už nie je možné dosiahnuť v prípade aktualizácie maximálneho finančného príspevku z júna 2022 smerom nadol.

Nakoniec Rada EÚ objasňuje, že členské štáty budú môcť požiadať o úverovú podporu až do 31. augusta 2023 a vo svojom stanovisku požaduje aj možnosť dobrovoľných presunov z finančnej rezervy na úpravu dosahov brexitu (BAR), ako aj z Fondu spravodlivého prechodu (JTF) zavedeného pre napĺňanie cieľov zelenej transformácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok