Nemeckí europoslanci vyzývajú na šetrenie. Navrhli, aby Europarlament zasadal len v Bruseli

ta3 ČTK
4.10.2022 15:32

Vzhľadom na prudko rastúce ceny energií vyzvali niektorí nemeckí europoslanci, aby aj Európsky parlament prijal úsporné opatrenia a v zimných mesiacoch zrušil plenárne zasadnutie vo francúzskom Štrasburgu. Namiesto toho by sa v zime mal schádzať iba v belgickej metropole, kde sídlia aj ostatné inštitúcie Únie. V utotok o tom informovali nemecké médiá.

Štrasburg Europarlament 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"V Bruseli by sme sa mali stretnúť až na jar," povedal denníku Bild europoslanec Peter Liese (CDU). Tento návrh adresoval v liste aj predsedníčke Európskeho parlamentu Roberte Metsolaovej.

Aj europoslanec Moritz Körner (FDP) si myslí, že štrasburské budovy EP by mali byť okamžite uvedené do "energetickopolitického zimného spánku". "Vykurovanie a osvetlenie dvoch komplexov budov súčasne v Bruseli a Štrasburgu je výsmechom daňovým poplatníkom," povedal Körner. Europoslanec Daniel Freund zo strany Zelených navrhuje razantnejšie riešenie, podľa neho by sa mal Európsky parlament v Štrasburgu zavrieť, kým neskončí energetická kríza.

"Ten kočovný cirkus musí skončiť," povedal denníku Bild šéf Asociácie európskych daňových poplatníkov Michael Jäger. Prechádzanie europoslancov každý mesiac z Bruselu do Štrasburgu a späť označil za ekologickú a ekonomickú katastrofu. "Dúfam, že súčasná kríza povedie k prehodnoteniu tejto dlhoročnej záležitosti," povedal. Pendlovanie medzi Bruselom a Štrasburgom nie je klimaticky priaznivé a EÚ a jej orgány by mali ísť príkladom na ceste ku klimatickej neutralite, ktorú presadzujú.

Oficiálnym sídlom Európskeho parlamentu je Štrasburg, kde sa koná každý mesiac okrem augusta štvordňové plenárne zasadnutie. Výbory a frakcie EP ale zasadajú prevažne v Bruseli, kde sa niekoľkokrát za rok konajú aj kratšie plenárne zasadnutia. Pravidelné sťahovanie je už dlhé roky predmetom kritiky kvôli finančným aj ekologickým nákladom, rozpočet Únie vyjde ročne zhruba na 114 miliónov eur, pripomenul dnes denník Bild.

Zrušenie tejto praxe by ale museli schváliť všetky krajiny EÚ vrátane Francúzska, ktoré je zásadne proti. Podľa nej ide o dôležitý symbol európskej jednoty, pravidelné pendlovanie siedmich stoviek europoslancov, ich asistentov, ale aj novinárov a lobistov je však pre francúzske mesto aj zdrojom prestíže aj príjmov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok