Bratislavskí záchranári žiadajú odvolanie svojho šéfa, pod petíciu sa ich podpísalo už takmer 100

ta3 TASR
4.10.2022 13:33

Záchranári zo štátnej bratislavskej záchranky žiadajú odvolanie svojho šéfa Imricha Andrásiho. Pod petíciu sa za 16 hodín podpísalo 94 záchranárov. Informovala o tom v utorok predsedníčka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe v Bratislave Zuzana Pukancová.

Záchranári pohotovosť zdravotníctvo 1140 px (TASR - Roman Hanc)
TASR - Roman Hanc

"Naše požiadavky sa týkajú dvoch rámcov, prvé sú organizačné zmeny, druhé sú mzdy a mzdové podmienky. Organizačné zmeny sa skladajú tiež z dvoch častí. Ako prvý bod žiadame odvolať štatutára, riaditeľa ZZS v Bratislave. Druhý bod sú organizačné zmeny, ktoré by zastabilizovali systém," ozrejmila Pukancová po rokovaní so šéfom parlamentu Borisom Kollárom.

Kollárovi na utorkovom stretnutí predstavili tie požiadavky, s ktorými by im vedel pomôcť. Niektoré podľa Pukancovej už predostreli aj rezortu zdravotníctva. Myslí si, že pri platových otázkach by sa malo rokovať na medzirezortnej úrovni. "To na Ministerstve zdravotníctva SR asi nevyriešime," podotkla. Záchranári avizujú napätie nielen v hlavnom meste, ale naprieč krajinou. Bratislavská záchranka pôsobí vo viacerých regiónoch.

Kollár eviduje problém v Bratislavskej záchranke a apeluje na riešenie. Po prijatí záchranárov sa chce stretnúť aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Chcel by s ním hovoriť o niektorých oblastiach, ktoré by sa podľa neho dali zlepšiť. Upozornil na podstav v záchrannej službe. Dodal, že o platoch záchranárov zas treba hovoriť s rezortom financií.

Cigániková ich podporila

Šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková rozumie, že šéf bratislavskej záchranky stratil dôveru zamestnancov. Ozrejmila, že štátna záchranka sa dostala do vážnej finančnej situácie a neplatila ani sociálne odvody za zamestnancov. Dodala, že do tejto situácie ju dostalo predchádzajúce vedenie. Súhlasí preto, že bolo treba prijať kroky zo strany vedenia, no pôvodne plánované dvojmesačné odobratie príplatkov za nadčasy považuje za obrovskú manažérsku chybu. Rozumie preto hnevu záchranárov.

Súhlasí s potrebou zmien organizačnej štruktúry v štátnom podniku a upozornila na hrozbu jeho krachu. Z celoslovenského hľadiska vidí cestu na riešenie situácie záchranárov vo zvýšení ich základného platu, aby neboli odkázaní iba na príplatky za nadčasy.

Bratislavskí záchranári chceli od soboty 1. októbra vypovedať nadčasy. Odôvodňovali to zrušením príplatkov a organizačnými zmenami. Svoje rozhodnutie v piatok 30. septembra zmenili po dohode o zachovaní príplatkov. Na tom sa dohodli minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a šéf bratislavskej záchrannej služby Andrási. Záchranári okrem zrušenia príplatkov kritizujú aj zmeny v organizačnej štruktúre, v dôsledku ktorých malo zaniknúť 36 pracovných miest. Zmeny mal riaditeľ oznámiť bez konzultácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok