Túto sezónu si za vypálenie destilátu zaplatíme viac. Ľudia šetria a chystajú menej kvasu

ta3
3.10.2022 19:56

Úroda sliviek a jabĺk je tento rok pomerne štedrá. To, čo sa nezužitkuje, končí v páleniciach. Za vypálenie destilátu si však túto sezónu ľudia priplatia. Páleničiari reagujú na rast cien energií. Podľa predsedu Združenia páleníc, niektoré pre to zatvorili. Šetria aj ľudia, chystajú menej kvasu.

Páleničiarom enormne stúpli náklady, a preto nemali na výber a zdvihli ceny. "Každý jeden prevádzkovateľ pestovateľskej pálenice alebo liehovaru musel upraviť ceny. Niekde to vychádza približne o 1,15 - 1,20 eura viac," uviedol pre ta3 predseda Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku Viktor Mikuška. Ako pokračoval, tohtoročnej úrode priali slnečné dni, ktoré sa prejavili vo vyššom obsahu cukru v ovocí. Objemu plodov pomohli zase daždivé dni na konci prázdnin. 

Na sezónu pálenia destilátov sa pripravuje aj pálenica v Beluši, kde kúria drevom a na prípravu destilátov využívajú klasické medené kotle. Zákazníci smerujú do pálenice tento rok najmä so slivkami a jablkami. "Na absolútnom litri sme cenu zdvihli o 1,50 eura," povedal prevádzkovateľ obecnej pálenice Ján Matušov. Aj on priznal, že ľudia prichádzajú tento rok s menším množstvom ovocia ako inokedy. 

V Združení páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku pôsobí asi 280 liehovarov, z ktorých približne dve tretiny kúria plynom. Vysoké ceny energií sú pre niektoré pálenice likvidačné. V dôsledku vyšších cien skončili podľa Mikušku už na Slovensku tri pálenice. Liehovary totiž nespadajú do segmentu, ktorý má zazmluvnené ceny energií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok