Schwarzenberg a Zeman zbierajú politickú podporu

TA3, TASR
13.1.2013 09:33

Výsledok druhého kola českých prezidentských volieb bude závisieť aj od toho, akú politickú podporu obaja kandidáti získajú. vyslovujú sa politické strany aj neúspešní uchádzači z prvého kola.

ČSSD odporúča Zemana, Fischer rozhovory odmietol

Predsedníctvo ČSSD v sobotu večer odporučilo svojim voličom, aby v druhom kole prezidentských volieb zvážili podporu Milošovi Zemanovi. Informoval o tom server novinky.cz s tým, že takéto odporúčanie je slabšia podpora, ako priama výzva voliť Zemana.
Stanovisko strany oznámil predseda sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka: "ČSSD odporúča voličom, aby prišli k druhému kolu volieb a zvážili podporu kandidátovi, ktorý nie je spojený s pravicovou vládou. A to je Miloš Zeman," citovali novinky.cz Sobotku.

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, ktorý skončil so ziskom 16,13 percenta hlasov z deviatich kandidátov ako štvrtý, sa vyjadril, že "nebude voličom odporúčať voliť ani jedného (z dvoch kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola), nechce odporúčať voľbu menšieho zla".
Podporu Zemanovi vyjadrila aj Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM).

Bývalý premiér Jan Fischer, ktorému predvolebné prieskumy predpovedali postup do druhého kola volieb, skončil však ako tretí so ziskom 16,36 percenta hlasov, po svojom neúspechu žiadne rozhovory neposkytol. Nie je tak jasné, koho svojim voličom odporučí voliť a aká bude jeho budúcnosť, keďže sa pre volebnú kampaň vzdal funkcie viceprezidenta Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) aj bytu v Londýne.

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka a kandidátka KDU-ČSL odporučili svojim voličom voliť v druhom kole predsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Jana Bobošíková, kandidátka strany Suverenita, vyhlásila, že v druhom kole nepodporí ani jedného z kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok