Maďarsko schválilo prvý zo zákonov potrebných k vyplateniu fondov EÚ

TA3 TASR
3.10.2022 18:36

Poslanci maďarského parlamentu v pondelok schválili prvý zo série návrhov zákonov, ktoré sú potrebné k dosiahnutiu dohody Maďarska s Európskou komisiou ohľadne podmienok pre vyplácanie eurofondov. Podľa servera Index.hu príslušnú úpravu trestného zákona podporilo 136 poslancov, siedmi boli proti a 14 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

Maďarský trestný zákon bol tak rozšírený o nový procesný mechanizmus pre prípad závažného trestného činu súvisiaceho s výkonom verejnej moci alebo nakladaním s verejným majetkom, píše server.

Kabinet premiéra Viktora Orbána od júna rokuje s eurokomisiou, aby vyhovel jej požiadavkám a získal pozastavené dotácie. Minister zodpovedný za regionálny rozvoj a eurofondy Tibor Navracsics 18. septembra avizoval prvý balík návrhov novelizovaných zákonov v súlade s požiadavkami EÚ, ktorý vláda predložila parlamentu 19. septembra.

V návrhoch predložených parlamentu vicepremiérom Zsoltom Semjénom a ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou sa menia pravidlá vyšetrovania finančných podvodov. Úpravy nariaďujú Národnému úradu pre dane a clá (NAV) súčinnosť pri kontrolách zo strany Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF).

EK 18. septembra odporučila znížiť sumu vyplácanú Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ o približne 7,5 miliardy eur v dôsledku porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii. "Aj keď Európska komisia aktuálne zmrazila 65 percent eurofondov určených pre Maďarsko, do konca roka Budapešť uzatvorí dohodu s Bruselom a vyplácanie eurofondov bude pokračovať," vyhlásil v septembri Navracsics.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok