Energetická kríza zasahuje aj Prievidzu. Aké opatrenia na šetrenie by zaviedli kandidáti na primátora?

ta3/Dominik Pálka
3.10.2022 18:15

Obchvat mesta i šetrenie energií. Aj na tieto témy debatovali piati kandidáti na post primátora mesta Prievidza v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Trenčianskom múzeu - Župný dom.

Energetická kríza zasahuje aj Prievidzu. Aké opatrenia na šetrenie by zaviedli kandidáti na primátora?
TA3

Vladimír Revický (Republika) je konateľom spoločnosti telekomunikačného systému. Má skúsenosti aj z komunálnej politiky. Bol členom mestskej rady, predsedom majetkovej komisie a podpredsedom územného plánovania rozvoja. "Chcel by som zmeniť oblasť revitalizácie baní. Robil som v bani 19 rokov," povedal kandidát s podporou Republiky. 

Revickému prekáža popieranie holokaustu

Na otázku, či mu neprekáža, že predseda Republiky Milan Uhrík spolu s Milanom Mazurekom v minulosti popierali holokaust, odpovedal, že "mu to prekáža".

Ako chcú kandidáti šetriť? 

Súčasná primátorka Prievidze Macháčková povedala, že zavádzajú opatrenia na šetrenie energií. "Upozorňujeme aj na to, ako šetriť energie. Snažíme sa zamestnancov mesta k tomu aj viesť a vychovávať. V meste chceme do konca roka udržať prevádzku všetkých školských zariadení," potvrdila. 

Dominika Vážna hovorila, že ak to bude potrebné, tak by mesto malo pristúpiť k vypnutiu osvetlenia vianočnej výzdoby. "Určite by to však nestačilo. Je potrebné pokračovať aj v iných opatreniach. V prvom rade by mesto malo hľadať riešenia pre chod samosprávy: vypnúť verejné osvetlenie, znižiť teplotu v mestských budovách a pod.," dodala. 

Jana Michaličková by sa snažila kvôli šetreniu energií "zavádzať fotovoltaické články, zatepľovať budovy a vymieňať okná".

Gigac vidí cestu v obnoviteľných zdrojoch

Gigac si myslí, že cestou k šetreniu energií je zapojenie obnoviteľných zdrojov energií, ako napríklad solárne panely, tepelné čerpadlá. 

Revický súhlasí s Gigacom. Zaviedol by solárne panely na osvetlenie a reguloval by úžitkovú teplú vodu. Školy by nezatváral. Vypínal by vyrejné osvetlenie tam, kde je menšia hustota obyvateľstva v meste. Uviedol aj to, že by v krajnom prípade zvýšil daň z nehnuteľnosti, ak by to bolo potrebné pre navýšenie rozpočtu mesta Prievidza. 

Dominika Vážna sa zhodla s Revickým, taktiež by zvýšila daň z nehnuteľnosti a daň za psa by zrušila najmä pre seniorov.

Celú Predvolebnú diskusiu ta3 s kandidátmi na post primátora Prievidze si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok