Je takmer isté, že Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, pripustil český minister vnútra

TA3 ČTK
3.10.2022 15:09

Český minister vnútra Vít Rakušan má za takmer isté, že Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré vláda minulý týždeň zaviedla v súvislosti s náporom utečencov, a to v prvej fáze na desať dní, teda do 8. októbra. Rakúšan to v pondelok povedal po schôdzke s kolegami zo Slovenska, Maďarska a Rakúska v Bratislave.

Je takmer isté, že Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, pripustil český minister vnútra
TASR/Lukáš Grinaj

Ministri sa zhodli na potrebe posilniť ochranu vonkajšej hranice schengenského priestoru voľného pohybu osôb, a to aj s pomocou únijnej agentúry Frontex.

"Je takmer isté, že tie kontroly po desiatich dňoch neskončia. Musíme počkať, až budú výsledky, až sa ukáže, že na tejto migračnej trase čísla objektívne klesajú," uviedol Rakušan. Podľa Rakušana migrácia je celoeurópsky problém, ktorý nemožno riešiť iba medzi jednotlivými štátmi. Naznačil, že pomoc v súvislosti s migračnou vlnou očakáva aj od Srbska. Jedna z utečeneckých trás vedie práve cez srbsko-maďarskú hranicu, ktorá je vonkajšia hranica Schengenu. Utečenci potom cez Maďarsko, Slovensko a Česko mieria do Nemecka.

"To čo zažívame je bezprecedentné. Medziročný nárast migrácie v Českej republike je 1200 percent. To je situácia, na ktorú sme ako Česká republika museli reagovať," povedal Rakušan. Podľa slovenského ministra vnútra Romana Mikulca by Európska komisia mala oveľa intenzívnejšie rokovať ohľadom migrácie s krajinami západného Balkánu. "Potrebujeme, aby sme migrantov dokázali efektívne vrátiť do krajín, odkiaľ prišli," povedal Mikulec.

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér povedal, že Budapešť je pripravená na svoju južnú hranicu nasadiť 4000 vojakov. Vyjadril vďaku Česku aj Rakúsku za vyslanie pohraničníkov do Maďarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok