Slovinská koalícia navrhne vyslovenie nedôvery vláde, ak Janša neodstúpi

TASR
12.1.2013 21:37

Jedna zo slovinských koaličných strán - Občianska kandidátka (DL) - bude v parlamente iniciovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde premiéra Janeza Janšu, ak predseda vlády podozrievaný z korupcie neodstúpi do desiatich dní.

Slovinská koalícia navrhne vyslovenie nedôvery vláde, ak Janša neodstúpi
SITA

V Ľubľane to oznámil líder DL, predseda slovinského parlamentu Gregor Virant, ktorý Janšu vyzval k rezignácii už v uplynulých dňoch. Informácie o vnútropolitickom vývoji v Slovinsku priniesli tamojšie médiá, vrátane agentúry STA, ako aj agentúry DPA, APA a MTI.

Aj predseda ďalšieho koaličného subjektu - Demokratickej strany dôchodcov Slovinska (DESUS) - minister zahraničných vecí Karl Erjavec žiada rezignáciu premiéra. Za predsedu vlády sa však v stredu postavilo takmer jednohlasne vedenie jeho Slovinskej demokratickej strany (SDS).

Pred sídlom slovinského parlamentu v Ľubľane sa v piatok večer konala masová protestná akcia proti korupcii na politickej scéne. "Druhé celoslovinské povstanie občanov" prilákalo na Námestie republiky niekoľko tisíc ľudí. Účastníci sa dožadovali demisie vlády a celej "skorumpovanej politickej elity". Väčšina nápisov na transparentoch bola namierená proti Janšovi a opozičnému lídrovi Zoranovi Jankovičovi, ktorí čelia obvineniam z korupcie.

Jankovič rezignoval na post predsedu strany Pozitívne Slovinsko. Proti politickej elite v Slovinsku sa demonštrovalo už vlani, keď protesty vyhnali z úradu starostu Mariboru obviňovaného z korupcie.
Janez Janša čelí teraz obvineniu antikorupčnej inštitúcie, že nedokáže vysvetliť pôvod 220.000 eur na súkromnom účte. Ľubľanský primátor Zoran Jankovič má rovnaký problém, avšak v jeho prípade ide o sumu 2,4 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok