Šéf českej diplomacie reagoval na ruskú anexiu: Je to hanebné porušovanie práva a sprostá krádež

TA3 ČTK
2.10.2022 19:58

Česká republika nebude tolerovať ruské hanebné porušovanie medzinárodného práva, sprostú krádež územia iného štátu a Putinovej koloniálnej snahy, povedal ČTK v reakcii na ruskú anexiu štyroch ukrajinských území minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti).

Šéf českej diplomacie reagoval na ruskú anexiu: Je to hanebné porušovanie práva a sprostá krádež
TASR/AP

V reakcii na aktuálne dianie si niektoré európske štáty povolajú na rokovanie ruskej veľvyslanca. Či tak urobí aj Česko, nie je jasné. "Ďalší postup koordinujeme so spojencami," uviedol minister na otázku ČTK. "Neuznáme jedinú nezákonnú anexiu ukrajinského územia Ruskom bez ohľadu na to, koľko ruských vojakov sa bude na území Ukrajiny nachádzať," doplnil.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal so zástupcami proruských separatistov zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských oblastí k Rusku - samozvaných ľudových republík Doneckej a Luhanskej na východe Ukrajiny a Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti na juhu krajiny. V nedeľu krok schválil aj ústavný súd a hlasovať o ňom musí aj parlament, ktorý o tom začne rokovať v pondelok, napísala agentúra Reuters.

Deväť prezidentov krajín strednej a východnej Európy vrátane Miloša Zemana v spoločnom vyhlásení anexiu odmietlo a vyzvalo ďalšie členské štáty Severoatlantickej aliancie k podstatnému zvýšeniu vojenskej pomoci Ukrajine.

Ruských veľvyslancov si podľa agentúr predvolali ministerstvá zahraničných vecí Talianska, Nemecka či Belgicka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu oznámil, že chce v reakcii na anexiu pracovať s únijnými partnermi na ďalších sankciách proti Rusku. Únijní činitelia na začiatku týždňa hovorili o tom, že ak sa vyjednávanie pohne správnym smerom, mohli by nové sankcie zo strany EÚ dostať zelenú na neformálnom summite vo štvrtok av piatok v Prahe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok